“Lignje” od luka

Lignje od luka

 

Luk je najstarija povrtlarska kultura poznata po specifičnom ljutom okusu i jakom mirisu, ali i namirnica koja se ne kvari tijekom zime. Zbog toga je zauzeo značajno mjesto u prehrani ljudi. Većina jela u našoj Slavoniji bez njega bi okusom bila “prazna”, bez obzira na to što prilikom rezanja mnoge tjera na plač i ostavlja jak miris nakon konzumiranja.

Luk je dobro jesti u što većim količinama jer obnavlja cijelo tijelo, uklanja proljetni umor i djeluje kao prirodna zaštita od mnogih bolesti. Ljekoviti oblozi, sirupi i kapi od luka u narodnoj se medicini koriste od najstarijih vremena. “Sada je vrijeme gripe, jedimo luk!”,  poručuju učenici kuhari koji su na vrlo zanimljiv i jednostavan način pripremili „lignje” od luka. Probajte i vi!

            Namirnice:

            nekoliko glavica crvenoga luka, ulje za prženje i gusta smjesa za palačinke

            Priprema:

Luk očistimo i izrežemo na kolutove oblika i veličine lignje, uvaljamo u brašno i u smjesu za palačinke. Kolutove pržimo u dubokoj masnoći nekoliko minuta s obje strane. Prženi luk izvadimo iz masnoće na ubrus i posolimo, serviramo s tartar umakom i poslužimo kao toplo predjelo. Dobar tek!

Kolutovi luka

Pripremanje guste smjese za palačinke

Prženje u dubokoj masnoći

“Lignje” su spremne za serviranje

“Lignje” od luka

Skip to content