Valentinovski kolači

Srcoliki cimetni pužići

Valentinovo ili Dan zaljubljenih blagdan je koji se obilježava 14. veljače. Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski početkom 15. stoljeća. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Simbol Valentinova je i srce, najčešći i najpriznatiji simbol ljubavi. Srce bira u koga će se zaljubiti i, kada se dogodi ljubav, najčešći je neprijatelj razumu. Najčešći je simbol ljubavi srce probodeno Kupidovom strelicom.

 Učenici 1.M/P/MPM razreda u zanimanju pekar sudjelovali su u školskom projektu „Valentinovo – dan zaljubljenih“ te su na satima praktične nastave pekli zanimljive kolače. Od jednostavnih pužića oni su oblikovali srce, probajte i vi!

Namirnice za tijesto:

            500 g brašna, 1 kvasac, 120 ml toplog mlijeka, 55 g margarina, 1 jaje, 60 ml meda, 60 ml vode, 1 žličica soli i 1 žličica šećera

Namirnice za nadjev:

            2 žlice otopljenog margarina, 2 vanilije šećera, 100 g šećera i žlica cimeta

Namirnice za preljev:

            50 ml slatkog vrhnja i 1 vanilija šećer

Priprema:

U veću posudu dodajte brašno sa žličicom soli, jaje, aktivirani kvasac s mlijekom, vodom i šećerom te ulijte otopljen margarin i med. Sve umijesite i ostavite na toplom mjestu nekoliko minuta. Dobiveno tijesto izvadite iz posude, premijesite i rastanjite u obliku pravokutnika debljine 2 do 3 mm.

Od navedenih namirnica za nadjev napravite nadjev i stavite ga na tijesto. Sve zajedno rolajte s oba kraja kao palačinku i narežite na pužiće debljine oko 2 cm. Važno je napomenuti da, zbog Valentinova, pužiće oblikujete u obliku srca, stavite ih na papir i pecite u pećnici oko 30 min na 180ºC. Pečene srcolike pužiće prelijte toplim slatkim vrhnjem u kojem ste otopili vanilija šećer. Možete ih servirati i tople.

Pripremanje namirnica

Oblikovanje tijesta

Oblikovanje pužića

Oblikovanje srca

Oblikovano srce

 

Srcoliki cimetni pužići

Skip to content