Mesarski roštilj

Ljepota roštilja u tome je da svatko tko ga priprema ima najbolji recept. Važno je napomenuti da će meso prije termičke obrade uvijek biti ukusnije ako se marinira. Što je to marinada i mariniranje?

Marinade su kuharske prerađevine, tj. začinjene tekućine koje se koriste za poboljšanje okusa, konzerviranje ili omekšavanje mesa. Držanje mesa ili povrća u začinjenoj tekućini naziva se mariniranje. Vrsta marinade  ovisna je o vrsti namirnice koju trebamo marinirati.

Kod pripreme marinade za meso često se osim običnih  dodataka kao što su sol i suncokretovo ulje upotrebljavaju različiti dodaci. Najpoznatiji su bijeli i crveni luk, peršinov list, bosiljak, vegeta, vino, različite vrste octa, senf pa čak i gotove smjese začina od Podravke ili slično.

Učenici mesari 2.D/M /P razreda na satima praktične nastave vježbali su oblikovanje i rezanje mesnih odrezaka, uspoređivali su strukturu mišićnih vlakana kod različitih vrsta mesa te utjecaj začina na trajnost mesa. Sve naučeno okrunili su gotovljenjem svoga „mesarskog roštilja“. Imate li svoj recept za roštilj?

Priprema:

Oblikovane komade mesa (svinjski kotleti i vrat, goveđi odresci od plećke, pileća prsa i krila) staviti u pripremljenu marinadu i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati. Meso termički obraditi na električnom roštilju.

Namirnice za marinadu: suncokretovo ulje, bijelo vino, sol, vegeta, bijeli i crveni luk, papar, peršinov list…

Oblikovanje mesa

Pripremanje marinade

Meso u marinadi

Roštilj

Meso na roštilju

Skip to content