Hrvatsko srednjovjekovlje – projektni sastanak naših učenika i nastavnika u Lyonu, Francuska

Od 24. do 27. veljače. 2017. naša je škola sudjelovala na projektnom sastanku partnerskih škola u Lyonu u Francuskoj, s tamošnjom hrvatskom školom. Projekt  financijski podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Osječko-baranjska županija. Na sastanak su otputovali učenici Marija Lasić (1.TM), Stjepan Prakljačić (3. TM) i Marko Kovačević (3. TM). S učenicima su u pratnji i voditeljice projekta Dubravka Bradić i Marija Pataran.

 Na susretu se posebno stavio naglasak na francusko-hrvatske veze u to doba (Hrvati u Karolinškom Carstvu, utjecaji na gradnju crkvi sv. Donata u Zadru i sv. Križa u Ninu, Herman Dalmatin i hrvatski humanisti koji su na određeni način bili povezani s Francuskom, hrvatski umjetnici u Louvreu…).

Do sada smo već realizirali dio projektnih aktivnosti u koje je bio uključen velik dio nastavnika i učenika naše škole.  Održane su radionice izrade srednjovjekovnoga nakita (naušnica, češljeva i ukrasnih igala), radionice izrade licitara, srednjovjekovnih kolača, izrada sapuna po srednjovjekovnoj recepturi, predavanja o načinima obrade zemlje u srednjem vijeku, kao i izrada glinenih replika Bašćanske ploče te radionice obrade metala na srednjovjekovni način. Održali smo male glagoljaške škole, proučavali hrvatske i europske matematičare i fizičare toga vremena, izrađivali kreme po starinskoj recepturi, prepoznavali smo kako pronaći i koje je ljekovito bilje bilo prepoznato u tome vremenu. S učenicima smo proučili i dostupnu arhivsku građu o srednjovjekovlju u Slavoniji, stećcima u Dragotinu, srednjiovjekovnim Gorjanima, Đakovu i Hrvatskoj.

U travnju će na partnerski susret u našu školu doputovati učenici i nastavnik iz hrvatske škole u Lyonu i učenici i nastavnici iz hrvatske škole u Tomislavgradu.

Skip to content