Jestivo cvijeće – jaglaci i tratinčice

Kulinarska uporaba cvijeća proteže se tisućama godina unatrag, a prvi zapis o jestivom cvijeću potječe još iz 2. stoljeća prije Krista. Stari Rimljani obožavali su kandirane ljubičice, puding od cvjetova lavande i vino od latica ruža. U srednjem vijeku gozbe su bile nezamislive bez jela obilno ukrašenih mirisnim cvjetovima. Čak su i mnoge kuharice naših prabaka sadržavale recepte slanih jela s cvjetovima tratinčica, dragoljuba i nevena, te slatkih jela s cvjetovima jaglaca, ljubičica i maćuhica.

Posljednjih nekoliko godina cvijeće se ponovno vraća na stolove i u tanjure. Osim što će obogatiti i osvježiti našu prehranu, jestive cvjetove možemo od ranog proljeća do kasne jeseni koristiti kao ukusan dodatak ili neobičan i šaren ukras raznih slatkih i slanih jela.

Cvijeće odabrano za jelo ne smije biti iz cvjećarnice jer je tretirano pesticidima. Treba upotrebljavati cvijeće iz nezagađene prirode ili ubrano iz kućnog vrta. U školskom dvorištu procvjetali su jaglaci i tratinčice, vjesnici proljeća. Učenici agroturistički tehničari 1. PT 2 razreda iz predmeta Čovjek, zdravlje i ekologija koriste stečena znanja o jestivom ljekovitom cvijeću te su cvjetove jaglaca i tratinčice upotrijebili u gotovljenju vrlo ukusne i zdrave salate. Probajte i vi!

 

Namirnice:

rajčica, feta-sir, zelena salata ili listovi radića, maslinovo ulje, malo soli, cvjetovi tratinčice, cvjetovi jaglaca i usitnjeni vlasac.

Nemojte dodati kiselinu jer će latice cvijeća uvenuti, a i izgubit će boju.

Agroturistički tehničari iz 1. PT 2 u školskom dvorištu

Jaglaci

Tratinčice

Jestivo cvijeće na tanjuru

 

Skip to content