Tradicijom do zdravlja – kamen, kukuruz i lan

Sve je dobro dok si zdrav i dok si živ“ stihovi su poznate pjesme, ali i misao čiju važnost često zaboravljamo. Povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se obilježava 7. travnja, učenici i nastavnici uključili su se 29. ožujka 2017. u projekt Tradicijom do zdravlja kako bi podsjetili na očuvanje zdravlja i ulogu tradicijskih namirnica.

U školskom holu održan je niz eko-etno radionica s temom „ Tradicijom do zdravlja – kamen, kukuruz i lan“ u kojima su učenici i nastavnici prezentirali, kroz različite struke i tehnike rada, kamen, kukuruz i lan i sve što se povezuje s tradicijom i zdravljem.

Radionice su bile: pucanje kokica, ručno runenje kukuruza, oštrenje noževa na kamenu, pečenje kolača s kukuruznim brašnom, oblikovanje peciva s lanom, izrada cvjetova od lana, etno frizure te predstavljanje lana i kukuruza kao sirovine u kozmetici, soboslikarstvu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Na kraju su se učenici predstavili scenskom slikom s pjesmom i tamburašima.

U projekt se uključilo oko 20 nastavnika i oko 200 učenika te gosti iz vinkovačke Strukovne škole, iz poduzeća ŽITO d.o.o. te učenici  đakovačke Osnovne škole J. A. Ćolnića.

Skip to content