Sudjelovali smo na 17. Kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva u Varaždinu

 

Učenici 3. M/P/K razreda razrednog odjela u zanimanju  pekar, 07. travnja 2017. godine bili su u Varaždinu na XVII. Kongresu pekarstva, mlinarstva i slastičarstva. Stručna ekskurzija organizirana je u sklopu predmeta Proizvodni procesi u pekarstvu. Kroz brojna predavanja učenici su saznali novosti iz pekarske struke, novosti vezane za Pravilnik koji se primjenjuje u izradi pekarskih proizvoda, važnosti tradicijskih proizvoda i njihovoj zaštiti, a osim toga učenici su prisustvovali brojnim radionicama izrade različitih pekarskih proizvoda.

Teme kongresa bile su:

  • Stanje pekarstva u 2016. godini u Republici Hrvatskoj
  • Fini pekarski proizvodi-sigurnost aditiva s aluminijem
  • Ekološko ili domaće-pekarstvo na raskrižju
  • Akrilamid u pekarskim proizvodima-opasnost ili sigurna zona
  • Upotreba trans masti u pekarstvu
  • Radionice, ocjenjivanja i degustacije tradicijskih proizvoda:
  1. a) Focaccia- Italija
  2. b) Kruh američkih Amiša- Ohio
  3. c) Bregovska pita –Hrvatska
  4. d) Svetojanska zlevanka-Hrvatska i dr.

Kongresu su prisustvovale nastavnice Marija Batori i Maja Breulj koje učenicima predaju praktičnu nastavu u školskom praktikumu.

Cilj sudjelovanja na kongresu bio je povećati kompetencije nastavnika u radu s učenicima, stjecanjem znanja i informacija o gospodarskim kretanjima u prehrambenoj industriji s naglaskom na razvoj vještina u korištenju, pripremi i ocjenjivanju pekarskih i tradicijskih proizvoda.

Nakon završetka Kongresa, prošetali smo se do starog dijela baroknog grada Varaždina i u centru grada popili kavu, sok, malo se odmorili i u poslijepodnevnim satima krenuli smo kući.

Kako putovanje u Varaždin ne bi bilo vezano samo za školu, u Virovitici smo se provozali u lunaparku i dobro nasmijali. U večernjim satima stigli smo sretno kući zahvaljujući nastavniku Marijanu Horvatu.

Skip to content