Kokos – čupavci

Kokos je tropsko voće koje znanstvenici smatraju eliksirom života jer pospješuje rad gušterače i izlučivanje inzulina. A to znači da se kokosom možemo preventivno boriti protiv dijabetesa. Pomaže u radu bubrega i štitne žlijezde. Zbog veće količine kalcija i magnezija sportašima se preporuča povećani unos ovog zdravog voća. Možemo ga piti kao kokosovo mlijeko ili jesti kao kokosovo brašno u kolačima.

Kokosov orah u sirovu stanju sadrži 3,3% proteina i 33,5% masti te obilje magnezija (32 mg/100 g), ali zato oskudijeva u vitaminima. Prije svega zbog svojstvene arome, suhi ostatak koristi se kao aromatičan sastojak za kolače, sladoled i druge slastice.

Čokolada i kokos jedna su od onih kombinacija koja se savršeno slaže. Poznajemo ju kao kolač koji se zove  čupavci. Nadamo se da ćete ih isprobati i uživati u njima kao što su učenici 2. K razreda, zanimanja kuhar, uživali na satima praktične nastave.

Dobar tek!

Namirnice za biskvit:

2 jaja, 250 g šećera, 50 g margarina, 300 g brašna, 2 dl mlijeka, 1 prašak za pecivo

Namirnice za čokoladni sirup:

100 g čokolade za kuhanje, 200 g margarina, 7 žlica mlijeka i 200 g šećera

Priprema:

Jaja i šećer miksati nekoliko minuta te dodati otopljen margarin, brašno, mlijeko i prašak za pecivo. Peći biskvit na 200ºC, 30 minuta te ga ohlađenog izrezati na željene oblike. Najbolje su kocke.

U posebnu posudu staviti namirnice za čokoladni sirup i otopiti ih na vodenoj pari. Svaku biskvitnu kocku staviti u sirup pa uvaljati u kokosovo brašno. Kocke staviti na hladno mjesto nekoliko minuta i poslužiti.

Pripremanje namirnica

Pečeni biskvit

Izrezani biskvit

Dobar tek!

Skip to content