Posjetili smo Budimpeštu – projekt Što nas povezuje i spaja

Učenici i nastavnici naše škole bili su u Budimpešti, 11. i 12. svibnja 2017., u HOŠIGU (Hrvatska gimnazija, vrtić, osnovna škola i đački dom) na završnom dijelu projekta “Što nas povezuje i spaja” u kojoj učenici i nastavnici ove dvije škole istražuju što povezuje i spaja Hrvatsku i Mađarsku, odnosno Đakovo i Budimpeštu.

Potporu projektu dali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Osječko-baranjska županija. Rezultat zajedničkog istraživanja je saznanje da su Đakovo i Budimpešta povezani nizom veza i nizom osoba koje su trajno povezale ove gradove. Među velikanima je najznačajniji biskup Strossmayer koji je tamo završio fakultet.


Kao primjer da kulturne veze između Hrvatske i Mađarske postoje i danas, u Hrvatskom kulturnom centru Croatica, smještenom u središtu Budimpešte, održana je 11. svibnja 2017., književno-glazbena večer. U programu su sudjelovali Čaba Horvat, ravnatelj Croatice, Kristina Goher, Ivan Stipić i Mirko Ćurić, a u glazbenom programu nastupili su Sanja Hajduković i Josip Molnar, nastavnici naše škole.
Čaba Horvat je također upoznao učenike i nastavnike naše škole s radom Croatice, koja objavljuje tjednik Hrvatski glasnik, ima izdavačku kuću i vlastitu tiskaru, emitira radijski i televizijski program na hrvatskom jeziku.
Drugoga dana u programu je bio obilazak Budimpešte, s naglaskom na brojne hrvatske tragove u glavnom mađarskom gradu.

Skip to content