Pizza – sirotinjska hrana ili kreativno jelo

Pizza je jedno od najomiljenijih i najpopularnijih jela, a najvjerojatnije je i najstariji fastfood obrok na svijetu pa ne čudi što se 9. veljače slavi kao Međunarodni dan pizza. Preteča današnje pizze je okrugla, vrlo tanka lepinja koja se jela u prastara vremena na području Babilona, Egipta i ostalih drevnih kultura. Kroz  povijest povezivala se sa starom Grčkom, nešto kasnije i s Rimom, odnosno Italijom  gdje se pizza razvila do savršenstva. Nakon više od dvije tisuće godina usavršavanja, dakle duge i bogate povijesti, nije ni mogla rezultirati nečim manje ukusnim.

Naziv pizza javlja se u 16. stoljeću u Napulju na jugu Italije. Pizza je zapravo bila tijesto kojim su pekari provjeravali je li peć dovoljno zagrijana. Kako se ipak tako pečeno tijesto ne bi bacalo, prodavali su ga sirotinji na ulicama. Zato je pizza kroz povijest bila poznata kao hrana sirotinje. Zamislite pizzu s kulenom, šunkom, sirom i rajčicom. Je li to sirotinjska hrana?

Učenici kuhari 2. K razreda na satima praktične nastave gotovili su pizzu sa slavonskim delicijama koje su poznate kao „meza-plata“. A da sve bude zanimljivije, pekli su ju na rešetkama obične pećnice. Pizza je bila baš kao iz pizzerije.

Namirnice za tijesto:

600 g brašna, pola kvasca, oko 3 dl mlake vode, žličica soli

Nadjev:

sok od rajčice, kobasice i suhomesnati proizvodi, sir (gauda) i origano

Priprema:

Umijesite tijesto i oblikujte ga u dvije loptice. Sve kobasice i suhomesnate proizvode s „meza-plate“ narežite na listiće, a sir naribajte. Tijesto rastanjite na papiru za pečenje i stavite ga bez lima na rešetke štednjaka. Na tijesto izlijte sok od rajčice, stavite pripremljene namirnice i pospite origanom.

Pećnicu zagrijte do najveće temperature (oko 250ºC) i stavite rešetku s pizzom na najdonju pregradu i pecite 10-ak minuta. Vjerujte, pečenje je provjereno!

Dobar tek!

Meza-plata

Pripremanje namirnica

Tijesto

Pečenje u pećnici

Dobar tek!

Skip to content