Posjetili smo laboratorij INSPECTO d.o.o. u Đakovu

Pekari 1. M/P/MPM razreda u sklopu predmeta tehnologija zanimanja s nastavnicom Majom Breulj posjetili su reološki laboratoriji tvrtke INSPECTO d.o.o. u Đakovu.

Tvrtka INSPECTO d.o.o. sa sjedištem u Đakovu bavi se kontrolom kakvoće robe i sirovina u silosima, skladištima i teretnim lukama, a kontrola obuhvaća laboratorijska ispitivanja poljoprivrednih proizvoda, žitarica, uljarica, hrane, hrane za životinje, šećerne repe, tla i dr..

U reološkom laboratoriju tvrtke Inspecto d.o.o. provode se različite analize pšenice, pšeničnog i drugih vrsta brašna, a kakvoća se određuje na osnovi njihovih kemijskih i reoloških osobina. Određivanje količine vlažnog ljepka vrši se pomoću glutomatika, a kakvoća i osobine ljepka određuju se na osnovi reoloških osobina tijesta pomoću različitih uređaja: farinografa, ekstenzografa, alveografa. amilografa.

Pekari prvog razreda imali su priliku u laboratoriju vidjeti kako se vrše reološka ispitivanja brašna i tijesta i tako približiti teorijski dio gradiva praktičnom.

Voditeljica laboratorija Dominika Maričić, dipl. ing. pokazala nam je opremu s kojom laboratorij raspolaže, objasnila kako se vrše pojedina ispitivanja tijesta i odgovarala na sva pitanja učenika.

Zahvaljujemo INSPECTO d.o.o. i voditeljici laboratorija Dominici Maričić  na zaista zanimljivom i poučnom prikazu rada.

Skip to content