Bobice bazge – antioksidans

Jedan od zaboravljenih lijekova iz prirode su bobice bazge. Najnovija medicinska istraživanja potvrdila su da ove ljekovite bobice sadrže tvari koje jačaju naš imunološki sistem i pomažu da se bori protiv virusa koji izazivaju gripu i prehladu te podižu nivo željeza u krvi. Mnogi poznavatelji bazge smatraju da su bobice najbolje sredstvo za jačanje imunološkog sustava i imaju jaka antioksidansna svojstva te se već stoljećima koriste u narodnoj medicini.

Većina vrsta bazginih bobica jestive su (nisu otrovne) kada su ubrane zrele, a zatim kuhane. Tada ih možete jesti bez problema. Ali ,važno je napomenuti da moraju biti kuhane ili od njih napravljen neki prirodan pripravak kao što je sirup ili džem.

Učenici kuhari iz 3.

K razreda predlažu recept pripreme domaćeg sirupa od bobica. Sirup je vrlo ukusan, ali i zdrav. Branje bobica vrlo je jednostavno, a nalaze se i u našem školskom vrtu.

Pokušajte i vi!

 

Sirup od bobica bazge

 

Namirnice:

2 litre (ne vagati) očišćenih bobica bazge, pola limuna, pola kg šećera, nekoliko klinčića i 1 litra vode

 

Postupak:

Bobice, vodu, pola izrezanog limuna s koricom i klinčiće staviti kuhati u posudu 15 minuta. Nakon kuhanja sve ostaviti 10-ak minuta stajati na sobnoj temperaturi i procijediti. U dobiveni sirup dodati šećer i kuhati još 10 minuta. Vruć sirup uliti u bocu.

Svako jutro popiti čašicu sirupa bez razrjeđivanja vodom.

Bazgine bobice

Pranje bobica

Kuhanje sirupa

Degustacija

Skip to content