SENDVIČ – omiljeno jelo srednjoškolaca

Sendvič je jelo iz grupe toplih predjela načinjeno od jedne ili dviju kriški kruha ili peciva s namazom i dodacima. Ti dodaci mogu biti različite vrste mesa, kobasica ili suhomesnatih proizvoda, sira, povrća i umaka. Dobio je naziv po lordu od Sandwicha u 18. stoljeću kada je bogati lord, kartajući, tražio kruh s mesom. Pod tim nazivom udomaćio se danas u cijelom svijetu. Poznajemo otvorene, zatvorene, jednozalogajne i tople sendviče.

Sendviči mogu biti dio loše prehrane svakog srednjoškolca, ali i jelo iz grupe zdravih namirnica i zdravih prehrambenih navika. Osim običnih otvorenih sendviča koje pravimo u žurbi s kriškom kruha, salamom i sirom, učenici 2.M/P/MPM razreda, zanimanja mesar, predlažu topli sendvič od starih lepinja za ćevape s mnogo zdravih namirnica.

Zamislite zdravi topli sendvič!

Namirnice:

Lepinje ili stari kruh, pileća salama, lovačka kobasica, domaća dimljena kobasica, sir, sok od rajčice ili kečap, svježa paprika, svježa rajčica, luk, vlasac, majčina dušica, rikola ili zelena salata, jaje, mlijeko i brašno

Priprema:

Lepinje prerežite na pola. Od jaja, mlijeka i brašna (bez soli) umutite malo gušću smjesu za palačinke i svaku polovicu lepinje umočite i stavite na papir za pečenje. Zatim, žlicom dodajte kečap te izrezane navedene namirnice, osim sira. Na kraju začinite vlascem i majčinom dušicom.

Tople sendviče pecite u pećnici 10 minuta na 250 ºC i tek nakon toga vremena stavite naribani sir i vratite u pećnicu još dvije minute.

Servirajte s rikolom ili zelenom salatom.

Mi smo spremni

Pripremanje kobasica

Pripremanje lepinja

Sendviči prije pečenja

Sendviči u pećnici

 

Skip to content