Pletenice – pekarski proizvodi

Pekarski proizvodi proizvode se i  stavljaju na tržište prema masi, vrsti upotrijebljenih sirovina i postupku proizvodnje pod nazivima kruh, pecivo i drugi proizvodi. Pletenice su proizvodi iz grupe peciva jer im masa ne prelazi 250 grama. Proizvode se odgovarajućim tehnološkim postupkom iz brašna različitih žitarica, vode ili mlijeka, kvasca, kuhinjske soli i drugih dodataka kao što su jaja, ulje, kim…..

Učenici 1.M/P/Fot razreda, zanimanja pekar, na satima su praktične nastave, osim teorijskih znanja o namirnicama, učili i oblikovanje peciva – pletenica. Nije lako od prve biti kreativan, rekli su učenici. Pokušajte i vi!

Namirnice:

1 kg brašna, 1 svježi kvasac, 1 prašak za pecivo, 150 ml ulja, 1 žlica soli, 2 žlice šećera i 400 ml toplog mlijeka te jaja, kim i sezam za posip.

Postupak:

Aktivirani kvasac dodati u brašno, staviti sve navedene namirnice i umijesiti dizano tijesto. Tijesto nakon mijesenja treba ostaviti nekoliko minuta da se odmori, zatim premijesiti i napraviti loptice veličine jabuke. Zatim slijedi najzanimljiviji dio jer se trebaju oblikovati pletenice koje pokazuju koliko je pekar kreativan.

Dobivene pletenice premazati razmućenim jajima, posoliti još malo, dodati kim i sezam, te ostaviti pola sata da odmaraju. Peći u pećnici na 200ºC dok ne porumene.

Priprema tijesta

Oblikovanje kuglica za pletenice

Oblikovanje pletenica

Završno premazivanje

Iz pećnice

 

Skip to content