Dunja – zaboravljeno voće

Prije ili kasnije prisjetit ćemo se skoro potpuno zaboravljenoga voća u Đakovštini, pa i šire, dunje. Nema prave slavonske, šokačke kuće bez stabla dunje u dvorištu. Osim izvanredno zdravoga, hranjivoga i ukusnog soka, od dunje se može pripremiti velik broj slatkih prerađevina, počevši od džemova, marmelada, kompota, želea, sira od dunja, ukusnog likera, dunja u vinu ili rumu pa do rakije dunjovače.

Agroturizam  je poseban oblik turizma u kojem je glavni motiv povratak čovjeka prirodi, a hrana proizvedena u domaćoj proizvodnji puno je zdravija od industrijske kakvu,  nažalost, danas konzumira puno ljudi. Učenici 4. PT razreda, zanimanja agroturistički tehničar,  na satima praktične nastave upoznali su zaboravljeno voće – dunju i od nje napravili vrlo ukusnu marmeladu. Možda ju u budućnosti predstave kao suvenir na svom turističkom obiteljskom domaćinstvu.

Marmelada od dunje

Namirnice:

3 kg dunja, 1 kg cikle, 1 kg višanja, 1 kg šećera

Postupak:

Dunje očistite od sjemena i s ostavljenom korom izrežite na manje kockice. Kuhajte očišćene dunje u vodi na laganoj vatri oko pola sata, procijedite i stavite u posebnu veću posudu. Na tako pripremljene dunje dodajte polukuhanu ciklu izribanu na ribežu (veličina ribanja može biti kao za jabuke) i dodajte višnje bez koštice. Sve, uz neprestano miješanje i s 1 kg šećera,  kuhajte na srednjoj temperaturi oko dva sata. Dobivenu marmeladu na kraju homogenizirajte ručnim štapnim mikserom. Ako želite gušću marmeladu,  možete ju kuhati uz miješanje do željene gustoće.

Dobivenu marmeladu ulijte u staklenke. Sve je bez konzervansa pa prije zatvaranja marmeladu u staklenkama stavite pola sata u pećnicu zagrijanu na 70ºC i tek tada zatvorite poklopce.

Dunje kao dio štanda na sajmu Jabučini dani u Đakovu

Skip to content