Zelena krem juha

Peršin je biljka koja pripada porodici štitarki, a jednako je koristan i korijen i list. U kuharstvu peršin svrstavamo u korjenasto povrće. Zeleni dijelovi biljke – lišće, sadržavaju eterično ulje i upotrebljavaju se kao začin te sastojak lijekova.

Poznato je da su ga stari Egipćani koristili kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih putova, a gladijatori su ga jeli prije borbi vjerujući da daje snagu, jača reflekse i čini ih lukavijima. Do kraja srednjeg vijeka peršin je bio i ljekovita biljka i sredstvo ukrašavanja u raznim prigodama. Danas je peršin nezamjenjivo začinsko povrće, bez kojeg se ne može zamisliti ni jedna svjetska kuhinja.

Učenici agroturistički tehničari peršinov list spremili su u led, a učenici kuhari upotrijebili su ga u gotovljenju zelene krem juhe. Probajte i vi!

 

Zelena krem juha

Namirnice (za 4 osobe):

¼ glavice kelja, nekoliko listova blitve, vezica peršinovog lista, dva krumpira, pola glavice luka, češnjak, sol, vegeta, papar, ulje, 2 dl mlijeka i žlica vrhnja

 

Priprema:

Na malo ulja ispržite isjeckan luk, dodajte usitnjen kelj i blitvu s peteljkom. Uz neprestano miješanje pržite još minutu i dolijte litru vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi. Nakon nekoliko minuta dodajte isječen krumpir, češnjak i peršinov list. Začinite.

Nakon pola sata kuhanja sve homogenizirajte ručnim blenderom, dolijte mlijeko i kiselo vrhnje do željene gustoće. Vratite grijati na štednjak, ali juha ne smije prokuhati da se ne zgruša. Obavezno ju ukrasite peršinovim listom.

Dobar tek!

Peršinov list

Pranje peršinovog lista

Usitnjavanje

Spremanje peršinovog lista

Peršinov list u ledu

Skip to content