Mandarine

Znamo da je u ovim zimskim danima u organizam potrebno unositi što je više moguće vitamina C, kojeg najviše možemo naći u voću kao što su mandarine, limun, naranča i grejp. U tijeku je sezona mandarina. Tržnice i trgovine  prepune su ovoga voća po vrlo povoljnim cijenama pa treba maksimalno iskoristiti njegove blagodati te ga što više konzumirati.

U 100 grama mandarina ima samo 34 kalorije, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od naranče, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu. Zbog svog diuretičkog svojstva, pomažu i u borbi protiv celulita.

Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća možete se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Da bismo promijenili naviku jednostavne konzumacije mandarini u kriškama, kuhari 2.K razreda predlažu jednostavan sok. Na satima Ugostiteljskog posluživanja učenici su sa svojim nastavnikom opisivali vrste prirodnih sokova i upoznavali se s radom jednostavnog ugostiteljskog aparata – sokovnika.

Priprema soka:

Mandarine ogulite i staviti u sokovnik, bez šećera i drugih dodataka i sok je gotov.

 

Rad sa sokovnikom

Sokovnik

 

 

Skip to content