Skup ravnatelja strukovnih škola u našoj školi

13. prosinca 2017.g. u trajanju od 4 sata u našoj školi održan je stručni skup „Mogućnosti unapređenja organizacije odgojno – obrazovnog procesa učenja temeljenog na radu u obrtničkim zanimanjima“ za ravnatelje ustanova za strukovno obrazovanje i predstavnike lokalne uprave (osnivača) Županije: Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske i  Osječko-baranjske.

Teme skupa:

  1. Postojeći zakonodavni okvir i nadležnosti
  2. Mogućnosti provedbe učenja temeljenog na radu u radnom procesu i u ustanovi za strukovno obrazovanje
  3. Uključenost i uloga socijalnih partnera
  4. Organizacija provedbe pomoćničkih ispita i prijedlozi za poboljšanje

Predavači :

a) Predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja: Andrea Uroić Landekić, voditeljica odjela za strukovno obrazovanje MZO,

b) Predstavnik Hrvatske gospodarske komore:  Mirela Lekić – voditeljica   Odjela za obrazovanje u Hrvatskoj obrtničkoj komori,

c) Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta,  Tomislav Pavelić – voditelj odjela za strukovno obrazovanje,

d) Irena Ištvanić, dipl. ing., ASOO, voditeljica Odsjeka za zelene i kreativne industrije,

e) Vesna Anđelić, dipl. ing., ASOO, pomoćnica ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja,

f) Marina Maslač Popadić, stručna suradnica u HGK Županijskoj komori Vukovar.

 

Cilj stručnog skupa bio je raspraviti moguća poboljšanja organizacije odgojno – obrazovnog procesa učenja temeljenog na radu u programima za obrtnička zanimanja te potaknuti raspravu o mogućnostima veće uključenosti socijalnih partnera u svrhu podizanja privlačnosti obrazovanja za obrtnička zanimanja. Nakon predavanja organizirane su radionice.

Predstavnici škole domaćina su na samom početku skupa predstavili dosadašnji rad škole, zanimanja koja se obrazuju i uspjehe koji su  postignuti.

Sudionicima skupa predstavljen je i projekt poljoprivredne struke naše škole pod nazivom Modernizacija i opremanje školskog poljoprivrednog dobra s pripadajućim   praktikumima, u cilju promocije  i jačanja kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi, uvođenjem novog strukovnog kurikuluma agrotehničar i promocijom poljoprivrednih zanimanja u školama Đakovštine i rubnih općina.

Naš ravnatelj Mirko Ćurić na potpisivanju ugovora s Ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

Odobrenim projektom  od strane Ministarstva poljoprivrede dodijeljena su nam sredstva u iznosu od 465.731,34 kuna. Ovim projektom želimo  modernizirati i opremiti školsko poljoprivredno dobro s pet moderno opremljenih praktikuma, (Voćarsko-vinogradarsko-vinarski praktikum, Praktikum za proizvodnju presadnica cvijeća i povrća, Praktikum za poljoprivrednu mehanizaciju, Praktikum za stočarstvo i Praktikum za ratarstvo). Ciljna skupina su učenici naše škole kojima ovim projektom osuvremenjujemo kompetencije koje će steći tijekom školovanja uvodeći novi kurikulum za  zanimanje agrotehničar, nastavnici poljoprivredne struke, nastavnici zaposleni u školi uključeni u rad školske zadruge i osnivanje vježbeničke tvrtke, obiteljska poljoprivredna gospodarstva s ciljem jačanja profesionalnih kompetencija i korištenja suvremenijih metoda rada i novih tehnologija.

Praktikumi opremljeni najnovijom opremom za poljoprivrednu proizvodnju pridonijet će kvalitetnoj edukaciji učenika koji bi nakon završenog srednjoškolskog programa bili konkurentniji na tržištu rada kao i za pokretanje vlastitih gospodarstava. Trajanje projekta je osam mjeseci (od prosinca 2017. – srpnja 2018., a kroz hodogram predstavljene su planirane aktivnosti i metode njihovog provođenja.

Skip to content