Tikvice kao toplo predjelo

Bundeve još zovu jesenskom kraljicom vitkosti i zdravlja. Prije pedesetak godina doživljavane su kao stočna hrana ili hrana za sirotinju, a danas zauzimaju nezaobilazno mjesto na jelovnicima svih koji paze na kvalitetan unos namirnica. Osim toga, zbog svojih pozitivnih zdravstvenih učinaka odabiru ih i osobe koje paze na svoje kilograme i zdravlje.

Bundeve, tikve, tikvice, ljetne i zimske buče i ukrasne (nejestive) tikve članovi su porodice tikvenjača Cucurbitaceae. Beru se kasno u jesen i preko zime se mogu pohraniti na hladnom i suhom mjestu. Kad bundeve i buče dozriju, kora im postaje čvrsta i obično je narančasta, prugasta ili plavozelena. Meso im je bogato vitaminom C.

Osim što su izuzetno zdrave, tikvice povoljno utječu na ljudski organizam. Održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju živce, pojačavaju mišiće i srce. U mnogim svjetskim kuhinjama, ali i u svim vrstama jela, tikvice su dobro došle. Učenici kuhari 3.K razreda gotovili su tikvice kao toplo predjelo. Recept je vrlo jednostavan, a jelo jako ukusno.

Probajte i vi!

 

Tikvice kao toplo predjelo

Namirnice (za 4 osobe):

4 tikvice, 300 g mljevenog mesa, 1 jaje, pola glavice luka, češnjak, peršinov list, sol, papar, vegeta, crvena paprika, žlica zobenih pahuljica, 100 g gauda sira i malo krušnih mrvica.

Priprema:

Tikvice prerežite po dužini i pomoću žličice oblikujte udubljenje kao čamac i pospite malo brašna po udubljenju da bi upilo višak vode. Od mljevenog mesa, sredine tikvica i zobenih pahuljica uz dodatak mrvica, jaja i začina oblikujte mesno tijesto koje ćete staviti na tikvice. Napunjene tikvice stavite na papir za pečenje, pospite naribanim sirom i pecite u pećnici oko 45 minuta na 150º.

Servirajte tople tikvice sa salatom od kupusa i naribane mrkve.

 

Tikvice na projektnom danu

Pripremanje tikvica

Pripremanje nadjeva

Pečenje u pećnici

Serviranje

Skip to content