Kobasica s mesom jelena

Meso koje služi za prehranu čovjeka čini sirovo ili prerađeno mesno tkivo stoke, peradi, divljači, ribe, glavonožaca, mekušaca, školjki, rakova, puževa i žaba. Ono je važan dio čovjekove prehrane. Osim toga, različite vrste mesa mogu biti nositelj prepoznatljivosti pojedinih tradicijskih običaja, ali i ugostiteljskih objekata.

Meso divljači, kao namirnica u mesnicama ili restoranima, pomaže podizanju prehrambene kvalitete, turističke promocije kao i stvaranje „brenda“ u Slavoniji tako i u cijeloj Hrvatskoj. Da bi dobili prepoznatljivu slavonsku kobasicu, mesari će uvijek upotrijebiti svinjsko meso, a da bi ta kobasica dobila „posebnost“ zašto u nju ne staviti meso divljači…?

Zbog svoje specifične nutricionističke vrijednosti, meso divljači mogu konzumirati svi, od gastronomskih neznalica do vrhunskih gastrostručnjaka. Karakteristika je ovoga mesa da je posno, siromašno mastima, a bogato bjelančevinama. Ima tamnocrvenu boju zbog veće količine mioglobina. Mišićna su vlakna žilava i izražena jer su životinje u stalnom pokretu.

Divljač koja se koristi u ljudskoj prehrani dijeli se na:

– DLAKAVU: jelen, srna, divlja svinja, zec…
– PERNATU: fazan, tetrijeb, jarebica, prepelica…

Učenici 3. D/M/P razreda, zanimanja mesar, na satima Praktične nastave upoznali su se s mesnim prerađevinama, a među njima i s vrstama kobasica. Najzanimljiviji dio nastave je bila degustacija kobasica koje su napravljene od mesa divljači. Evo recepta!

Recept:

50 % svinjskog mesa i 50% mesa jelena, 1,7% soli, 0,3% slatke paprike, 0,3% ljute paprike, 0,4% češnjaka u prahu i svinjsko tanko crijevo

Mesari iz 3. D/M/P

Degustacija

Skip to content