Svečano obilježen Dan škole

U petak, 26. siječnja, svečano smo obilježili 170. godišnjicu  od prvog pisanog zapisa o školovanju šegrta u Đakovu kao i 131. obljetnicu rada Škole, utemeljene 23. siječanja 1887. kao Šegrtska škola. Učenici i nastavnici predstavili  su se prigodnim radionicima učeničkih radova te svečanom akademijom na kojoj su uručena priznanja najboljim učenicima i razredima u prošloj godini.

U knjizi o povijesti obrtničkog ceha u Đakovu Spomen-spis 1813.-1913., doznajemo kako je školska obuka šegrta postojala i prije službenog osnutka Šegrtske škole u Đakovu, odnosno kako je Šegrtska škola osnovana u Đakovu u izuzetno kratkom roku nakon odluke zemaljske Vlade, upravo iz postojanja dugogodišnje tradicije podučavanja šegrta, i to najmanje 39 godina prije službenog osnutka Škole. Oba su gradska ceha, i Nimački i Ilirski, slala su svoje šegrte na poduku kod đakovačkih učitelja. Prednjačio je Nimački ceh. Najstariji zabilježen podatak je iz 1848. kada su iz Nimačkog ceha “platili učitelju Lebanoviću za poduku šegrta 36 forinti i 40 novčića. To je bilo prvi put, kako postoji ceh“, dakle sa sigurnošću možemo zaključiti da se đakovački šegrti školuju punih 170 godina.

Šegrtska pak škola, danas Srednja strukovna škola Antuna Horvata, postoji od 23. siječnja 1887., a tijekom rada kroz nekoliko školskih reformi škola je bivala ili samostalna ili integrirana u veće školske sustave. Od 1991. djeluje ponovno samostalno  i postiže značajne uspjehe.  Za svoj rad Škola je primila više priznanja među kojima se ističu dvije Nagrade šegrt Hlapić (1999. i 2010.) za najbolju obrtničku školu u Hrvatskoj, Nagrada Grada Đakova 1999., Nagrada Osječko-baranjske županije za školstvo za 2016. itd. Ove godine smo također primili niz priznanja među kojima je i nagrada za drugi najljepši školski vrt u Hrvatskoj,  a naši učenici ostvarili su više plasmana među tri najbolja u Hrvatskoj u različitim konkurencijama (programiranje AutoCAd i Catia, soboslikari, frizeri, pekari, učenička zadruga…). Predstavljali smo Republiku Hrvatsku na velikom međunarodnom događaju – Cividale del Friuli Model Ujedinjenih naroda (CFMUNESCO) održanom od 25. do 28. studenoga 2017. godine u Cividale del Friuli u Italiji.

Programu su nazočili gosti iz Bosne i Hercegovine, Vojvodine i Mađarske, predstavnici Agencija, zamjenik Osječko-baranjskog župna Petar Lagator, predsjednik Gradskog vijeća Đakova Pavo Cindrić, gradonačelnik Kiseljaka  Mladen Ramljak Mišurić, dopredsjednik Hrvatske obrtničke komore Darko Knežević i  predsjednik Udruženja obrtnika Đakova sa suradnikcima.  Uputili su pozdravne riječi  i čestitali učenicima i nastavnicima jubilej te istaknuli važnost tijesne suradnje između obrtnika i škola, kakva se njeguje u našoj školi. Drago nam je bilo ugostiti i ravnatelje prijateljskih škola: Jadranku Šošić iz OŠ Bijaći iz Kaštel Novoga, M. Varnagya iz Pečuha, Nikolu Matkovića iz Hemijsko-tehološke škole Subotica, Miru Rašu iz Srednje strukovne škole Fojnica u Kiseljaku, kao i predstavnike Srednje stručne škole iz Crvenke.

Skip to content