Kruh s origanom

Origano, divlji mažuran, mekulica, vranilova trava ili mravinac samonikla je biljka mediteranskog kraja. Predstavlja klasičan, neizostavan začin za jela mediteranske kuhinje, pizze i jela od rajčice. Jelima daje jaču aromu, a može biti dio začinskih mješavina. Origano se može koristiti i u obliku svježih listova, ali i kao usitnjeni i mljeveni začin. Intenzivnog je okusa i mirisa, a osim u kuhinji kao začin, može se koristiti i u kozmetici za njegu tijela, ili u domaćinstvu protiv moljaca. Eterično ulje origana iznimno je cijenjeno i često se koristi u aromaterapiji.

Origano potiče probavu i funkcioniranje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i kronične upale sinusa, viroze, gripe, prehlade, ali i kronične glavobolje. Mediteranska kuhinja upravo je po origanu dobila svoju prepoznatljivu aromu.

Učenici pekari iz 2. M/P/MPM razreda na satima Praktične nastave pekli su kruh s dodatkom origana te ga na kraju ocijenili i otkrili sve zanimljivosti o origanu.

Predlažu vam sljedeći recept, probajte!

Kruh s origanom

Namirnice:
250g pšeničnog brašna
Sol 1,4%
Kvasac 2,5%
Voda 58%
Začin – origano 1%

Priprema:

U posebnoj posudi aktivirati kvasac s mlakom vodom, a u drugu veću posudu dodati brašno, sol i origano. Zajedno pomiješati i dobro umjesito tijesto. Ostaviti stajati u kalupu pola sata. Peći na 230ºC oko 30 minuta.

Priprema namirnica

Vrijedne ruke

 

Skip to content