Lungić – svinjski file

Svinjski file, pisanica ili lungić nazivi su za najfiniji dio svinjskog mesa, koji se još naziva i lažnim biftekom. Mesoljupci tvrde da je to najukusniji dio mesa, a nije odvojen kao posebna kategorija mesa. Riječ je o duguljastom dijelu mišića koji zbog svojeg oblika nosi naziv svinjski biftek. Obično teži oko 400 grama. S obzirom na to da nema mnogo masnoća, treba ga spremati pažljivo i s ljubavlju. Bolje da bude nepečen nego prepečen!

Prije bilo kakve pripreme važno je file očistiti od žilica, a mesu dodati okus. Začiniti se može suhim trljanjem odabranim začinima ili marinadom. Najviše okusa meso će primiti ako očišćeni file uronite u začine i ulje pa stavite u hladnjak preko noći.

Agroturistički tehničari iz 4. PT 2 razreda na satima Kuharstva gotovili su ovu delikatesu na nekoliko načina. Svaki je bio vrlo ukusan i slastan.

Prženo-pečeni lungić

U vrućoj tavi ili na grilu prepecite svinjski lungić sa svih strana dok ne dobije lijepu tamnosmeđu boju. Nakon toga zamotajte ga u foliju s masnoćom od prženja te stavite 15-ak minuta u pećnicu, prethodno zagrijanu na 180ºC, da se ispeče i njegova unutrašnjost.

Moguće je pripremiti i punjeni lungić, iako neki smatraju da je šteta prerezati takav komad mesa prije konzumacije. Ako to želite učiniti, koristite se tehnikom butterfly kako bi se dobio odrezak, a potom ga izravnajte batom. Meso možete napuniti kombinacijom mrkve, sira, gljiva i povrća (špinat), zarolati i zatvoriti čačkalicama, pa ispeći na grilu ili u pećnici na već spomenuti način. Ako ste strpljivi, možete u mišić pažljivo „ugurati“ blanširanu mrkvu ili domaću dimljenu kobasicu kojoj ste skinuli ovitak.

Poslužite s pečenim krumpirom ili s pireom od krumpira i umakom od gljiva. Dobar tek!

Kategorizacija mesa

Lungić u pećnici

Umak i krumpir

Dobar tek!

Skip to content