Predstavljanje Visokog učilišta Algebra našim učenicima

U četvrtak, 23. ožujka 2018. učenicima završnih razreda u zanimanju Tehničar za mehatroniku i Računalni tehničar za strojarstvovoditelj prijavnog ureda Visokog učilišta Algebra, gospodin Milan Dukić, dipl. oecc., održao je predavanje na temu „Pripreme za poslove budućnosti“.

Učenike je tom prilikom  upoznao s tehnologijama koje će oblikovati našu budućnost (3D printeri, autonomna vozila, egzoskeleti, Internet stvari, dronovi, Virtual Reality…) i pojasnio im kako nove tehnologije utječu na promjenu potražnje na tržištu rada. Na temelju podataka portala MojPosao učenici su saznali koja su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj i koji ih studiji mogu adekvatno pripremiti za poslove budućnosti.

U izrazito zanimljivom predavanju, između ostalog, govorio je o dronovima za dostavu, ali i za prijevoz ljudi. Pokazao nam je kako izgledaju automobili koji su većinom sastavljeni od dijelova izrađenih na 3D printeru. Imali smo priliku vidjeti i zgradu koja je izgrađena 3D printerom (vjerojatno najvećim na svijetu). Kako tehnologija pomaže čovjeku vidjeli smo u skeletu koji omogućuje nepokretnim ljudima da stanu na vlastite noge i hodaju.

Najveća mana tehnoloških postignuća je, zasigurno, cijena. Novčano pristupačnija, a o čemu je također bilo govora, je virtualna stvarnost (VR). Danas za nisku cijenu možemo nabaviti VR naočale i putovati kamo želimo, obavljati kupovinu i virtualno šetati kroz trgovine i trgovačke centre, a da ipak ostanemo kod kuće.

 

 

Skip to content