Ukrašavanje pisanica

Prema nepouzdanim povijesnim izvorima, prvi kršćani, kada im je bila dopuštena vjeroispovijed, slavili su Uskrs darivanjem jaja na kojima su bili tušem iscrtani kršćanski simboli: riba, golub, janje… Već u 5. stoljeću Sv. Augustin spominje da jaje kršćanima predstavlja simbol Kristova uskrsnuća i vječnog spasenja, a u 7. stoljeću počela su se darivati ukrašena jaja. U našem kraju se ta ukrašena jaja nazivaju PISANICE.

Diljem Hrvatske upotrebljavaju se različite tehnike ukrašavanja pisanica. Kod nas u Đakovštini poznato je ukrašavanje svilom i koncem, voskom te bojanjem u ljusci luka. U novije vrijeme jaja se mogu ukrasiti i različitim modernim načinima kao što su salvetna tehnika, bojanje lakovima za nokte, izrezivanjem posebnim bušilicama i sl.

Pisanica je poklon i mora se paziti na njezinu ljepotu, ali i na poruku koju šalje. Ako mladić poklanja pisanicu djevojci, može slobodno reći: „Ovo jaje za poljubac se daje!“

Najstarija i nama najpoznatija boja za bojanje jaja su ljuske crvenoga luka kojeg ne treba mnogo, a nijanse u bojanju postižu se količinom ljuski i vremenom držanja u vodi. Ponekad je dobro uzeti i različite boje ljuski te ih odvojiti i posebno bojati jaja. Dobije se nekoliko nijansi lijepe smeđe i oker boje. Pisanice postaju još ljepše ako se iz vrta donesu različiti listovi trave i djeteline koji mogu poslužiti kao ukras.

Bojanje jaja u luku

Na svježa jaja stavite pažljivo list djeteline ili neku drugu travu i stegnite hulahopkom. U posudu stavite ljuske luka, dolijte vode i kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Vrijeme se mjeri od trenutka kada voda počne kuhati. Jaja su vruća pa ih treba pažljivo izvaditi i oprati od luka.

Pisanice možete „usjajiti“ slaninom, a na one koja nemaju ukras od travke nalijepite tjesteninu u obliku zvjezdica. Vaše pisanice spremne su za Uskrs.

 

 

Skip to content