Dani strukovnih nastavnika – Opatija 2018.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je „Dane strukovnih nastavnika“ od 26. do 28. ožujka 2018. godine održati u Opatiji. Temelj uspješnog i efikasnog strukovnog obrazovanja je u motiviranim, stručnim,  modernim te, u skladu s vremenom prilagodljivom, strukovnim  nastavnicima. Gotovo 500  nastavnika, kroz trodnevni rad, upoznalo se s novinama u strukovnom obrazovanju, razmijenilo svoja i čulo međunarodna iskustava te se sektorski usavršavalo.

Konferenciju je u ime ministrice Blaženke Divjak otvorio pomoćnik ministrice Vlado Prskalo.

Sudionike skupa je pozdravio gdin. Mile Živčić, ravnatelj ASOO.

Našu školu su predstavili strukovni nastavnici iz sektora poljoprivreda, prehrana i veterina, turizam i ugostiteljstvo, graditeljstvo i geodezija, šumarstvo, prerada i obrada drva, osobne, usluge zaštite i ostale usluge i elektrotehnika i računalstvo. Imali smo  prigodu slušati različita predavanja istaknutih stručnjaka i predavača ( 50 predavača i  ukupno 48 predavanja i radionica)  unutar svakog obrazovanoga sektora povezati se s drugim nastavnicima te razmijeniti ideje vezane sektore i  područja rada.

Osim plenarnih tema (Y i Z generacija-implikacije za obrazovnu praksu; Individualizirani odgojno-obrazovni programi usmjereni na ishode učenja u strukovnom obrazovanju; Kurikularna reforma u strukovnom obrazovanju; Strukovna natjecanja po uzoru na WorldSkills natjecanja; Reforma strukovnog obrazovanja u Finskoj, sudjelovali smo u  radionicama  Samovrednovanje u školama, Što su e-škole donijele u školu?​, Biometrika  u ppoljoprivredi, ​Izvori financiranja u poljoprivredi, Programiranje i programsko inženjerstvo iz perspektive poslodavaca; Utjecaj novih trendova u turizmu i novih tehnologija na buduće poslovanje turističkih agencija; Mentoriranje učenika kod poslodavaca;  ​Energe​tska obnova zgrada i gradnja novih gotovo nula energetskih zgrada itd.

 

Popis radionica i predavača nalazi se na linku:

https://danistrukovnihnastavnika2018.weebly.com/radionice-i-predava269i.html

http://www.asoo.hr/default.aspx?id=4130

 U hrvatskom sustavu strukovnog obrazovanja nema znatnih promjena proteklih 20-ak godina i zato se one moraju što hitnije provesti kako bismo ulovili korak s drugim europskim zemljama koje već dulje intenzivno uvode promjene u svoje sustave, rekao je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo. Istaknuo je kako zemlje EU-a promišljaju nove načine strukovnog obrazovanja zbog potreba gospodarstva, jer svuda nedostaje kvalificirane stručne radne snage i to postaje sve veći problem. U Hrvatskoj promjene trebamo uvoditi odozdo, iz kruga nastavnika.

 

Dio svakog strukovnog kurikuluma bit će posvećen i regionalnom razvoju. Tako će svaka škola imati mogućnost samostalno razvijati 30 posto jedne strukovne kvalifikacije ovisno o lokalnim potrebama. Škole u kojima se već eksperimentalno provode novi programi profitirale su. Primjerice, novo zanimanje u poljoprivredi agrotehničar mnoge mlade zadržalo je u Slavoniji. Svaki treći srednjoškolac ide u strukovnu školu i reformom strukovnih zanimanja svi oni bit će konkuretni na tržištu rada.

Kratka reportaža o stručnom skupu nalazi se na sljedećoj poveznici:

Reportaža 

Skip to content