Aronija – zdravlje na dohvat ruke

Aronija ili sibirska borovnica vrlo je popularna bobica zbog svojih ljekovitih svojstava. Poznato je da podiže cijeli imunološki sustav, izvrstan je antioksidans, dobra je za pročišćavanje krvi, ublažava migrenu i glavobolju. Važno je dodati da regulira izlučivanje i ispravan rad hormona štitnjače i gušterače te usporava starenje kože i sprječava nastanak bora.

Njezin uzgoj ne zahtijeva nikakvu posebnu brigu pa je pogodna za sadnju u manjim vrtovima i na manje plodnom tlu. Također, nema prirodnih neprijatelja, tako da je nije potrebno prskati pesticidima.

Sok od aronije  vrlo je jednostavan za napraviti. Nakon što voće sazrije, najbolje ga je zamrznuti jer će bobice nakon odmrzavanja postati još sočnije nego kada su svježe.

Učenici agroturistički tehničari aroniju su obrali u školskom vrtu i voćnjaku, stavili ju u led i tek sada skuhali sok.

Recept

Bobice aronije kuhati u vodi oko pola sata, ostaviti 15-ak minuta stajati te homogenizirati štapnim multipraktikom. Vode dodajte ne previše, već toliko da prelijete bobice. Tako dobivenu gustu smjesu procijediti i opet kuhati 15-ak minuta uz dodatak šećera. Na 1 kg bobica aronije dodati pola kg šećera i vrlo malo limunske kiseline.

Vrući sok uliti u boce, a dobiveni talog od cijeđenja osušiti na 40ºC i upotrijebiti za čaj. Pola dl sirupa piti svako jutro, a čaj po potrebi. Možete ga pomiješati s lipom ili mentom.

Branje aronije

Aronija u ledu

Kuhanje

Cijeđenje

Sok i sušena aronija za čaj

 

Skip to content