Posjet OPG-u Dretvić stan u Gradištu

Pretposljednja aktivnost u sklopu pratećih obrazovnih mjera Školske sheme bila je posjeta OPG-u „Dretvić stan“ u Gradištu.

To je u stvari etno park pod zaštitom Ministarstva kulture kao kulturna baština Republike Hrvatske, a tamo se nalazi stari šokački stan kakav se ne može više nigdje vidjeti. Sve na lokaciji je autentično i onako kako je nekada bilo.

Učenike i nas dočekali su vrlo ljubazni domaćini i vlasnik gospodin Dražen. Oni se, pored agroturizma, već dugo godina bave plasteničkim uzgojem različitog povrtnog bilja, presadnica i cvijeća, uzgojem različitog voća i ratarskih kultura. Na imanju se također nalazi nekoliko desetaka ovaca različitih pasmina, koje se hrane travom koje ovdje ima u izobilju, pa ujedno održavaju travnjak urednim.

Ljubazni vlasnik proveo nas je kroz sve prostore imanja, pokazao kako oni uzgajaju voće i povrće koje se tamo nalazi. Priredio nam je kušanje voća i povrća s gospodarstva: bilo je svježeg voća i povrća,domaćeg soka, a također nam je pripremio i različito povrće na žaru, pa smo prodiskutirali i o „zdravoj prehrani“ i prehrambenim navikama učenika.

Četrdesetak učenika koji su sudjelovali u ovoj aktivnosti su se tako u jednoj pravoj prijateljskoj i opuštenoj atmosferi upoznali sa životom i radom jednog OPG-a, kušali različite proizvode s OPG-a, a na kraju smo se svi skupa zahvalili gostoljubivim domaćinima na prijemu i u znak zahvalnosti što su nam pružili više od očekivanog darovali im mali poklon.

Skip to content