Želim biti dukat žuti!

Zlatni dukat s likom Franje Josipa ima dugu povijest i bogatu tradiciju. To je najpopularniji zlatnik u regiji. Može se naći u mnogim domovima diljem Slavonije, kao dio tradicionalne slavonske narodne nošnje. Dukat nije poznat i popularan samo u Slavoniji i Hrvatskoj. On ima besprijekornu reputaciju diljem Europe i svijeta. Tražen je u Americi, Japanu i na Dalekom Istoku.

Austrougarski zlatni dukat proizvodio se kroz mnoga stoljeća, kao redovito sredstvo plaćanja. I nakon propasti Austro-Ugarske Monarhije, potražnja za tim zlatnim novčićima nije jenjavala. Stoga ih je bečka kovnica nastavila proizvoditi u milijunskim nakladama sve do današnjih dana, s istim izgledom kao iz doba Habsburgovaca. I sadržaj zlata ostao je isti: mali (jednostruki) dukat sadrži 3,44 grama čistog zlata, a veliki (četvorostruki) dukat 13,76 grama.

Dukati su popularni kao poklon u posebnim prigodama, ali i kao praktično sredstvo ulaganja u zlato. Važno je napomenuti da je dukat i najvažnije obilježje na slavonskoj nošnji. Stoga su nastavnice Mirjana Zubak i Dubravka Scharmitzer zajedno s učenicima soboslikarima i agroturističkim tehničarima održale radionicu: Želim biti dukat žuti! na sajmu Đakovo EXPO Zlatne ruke u suradnji s Turističkom zajednicom. Nastavnice su s učenicima pokazale „vrtićarcima“ iz đakovačkih vrtića izradu dukata različitim tehnikama.

Nisu zlatni, ali izgledaju kao pravi, šalile su se tete iz vrtića. 🙂

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

 

Skip to content