Blanširane šparoge

 

Počela je sezona branja šparoga, a ta namirnica, zdrava za bubrege i jetru, sadrži samo 43 kalorije. Zbog toga je idealna za reguliranje tjelesne težine. Kao bogat izvora vitamina K, kalcija te magnezija, šparoge su važne za jačanje kostiju, a sadrže i željezo koje je neophodno za zdravu krvnu sliku. Izdanci su bogat izvor bjelančevina i dijetalnih vlakana te imaju jak detoksikacijski učinak. Sadrže inulin, probiotik koji potiče razvoj dobrih bakterija i neutralizira loše bakterije.

Zbog svega navedenoga trebamo šparogu ubaciti u svoju prehranu pa i u kulinarstvo kao delikatesnu namirnicu. Da bi šparoga zadržala sve te hranjive sastojke, najbolje ju je blanširati u slanoj vodi oko 5 minuta.

Blanširanje je termička obrada koja traje vrlo kratko vrijeme. Postiže se kuhanjem povrća u kipućoj slanoj vodi, a nakon toga povrće je neophodno ohladiti da bi se prekinuo proces termičke obrade. Povrće zadržava svoju boju, postaje mekše i hrskavije, a i nije izgubilo hranjive sastojke.

Blanširane šparoge dovoljno je servirati s umakom od kopra i dobili smo vrlo kvalitetno toplo predjelo, predlažu učenici kuhari iz 1. K razreda.

Umak od kopra smo već opisali, ali evo – ponavljamo gradivo!

Umak od kopra

Namirnice:

žlica svježeg kopra, pola dl ulja, žlica brašna, 1 češer češnjaka, 2 dl juhe (temeljca), 2 dl mlijeka, soli, vegete i papra po ukusu

 

Priprema:

Na ulju pržite brašno nekoliko minuta uz neprestano miješanje. Kada brašno dobije svijetlo krem boju dodajte isječen češnjak i uz miješanje dolijte temeljac i mlijeko. Kuhajte nekoliko minuta, začinite i na kraju dodajte žlicu nasječenog svježeg kopra.

Umak servirajte s blanširanim šparogama.

Blanširanje šparoga

Pranje šparoga

Šparoge

Skip to content