Prvo mjesto na natječaju Persil za hrvatske Ekoškole i dijamantni status Ekoškoli

Naša je škola, u kategoriji srednjih škola i učeničkih domova, osvojila prvo mjesto i novčanu nagradu od 5000 kn na natječaju Persil za hrvatske Ekoškole, koji je Udruga Lijepa Naša organizirala u suradnji s tvrtkom Henkel Hrvatska. Zadatak je bio samostalno osmisliti, provesti, te pismeno i s tri fotografije opisati vlastiti ekološki projekt na temu biootpada, s ciljem podizanja svijesti o potrebi odvojenog zbrinjavanja/iskorištavanja biootpada. Nagradu smo zavrijedili školskim projektom Bioenzim – čuvar okoliša, a primili smo ju na svečanosti u Zagrebu 11. svibnja.

Projektom smo educirali učenike kako možemo kvalitetno iskoristiti kuhinjske otpatke za pripravljanje bioenzima, prirodnog pripravka s brojnim mogućnostima  primjene u kućanstvu. Njegovim korištenjem ne smanjuje se samo  količina otpada, već i potreba za mnogim kemijskim sredstvima za čišćenje. Uz učenike poljoprivredne i prehrambene struke, koje su u Zagrebu predstavljali Kristian Tokić i Matej Serdarević iz 1. PT razreda, u projektu su sudjelovali nastavnici Sanja Malević, Marija Katilović, Krunoslav Biberović, Henrieta Matković i Ivana Petanjek.

 

POSTUPAK PRIPRAVLJANJA BIOENZIMA

Pripremite:

 • plastičnu bocu od 5 litara širokog grla
 • 300 g smeđeg ili običnog šećera
 • 900 g organskog otpada (od voća i povrća npr. lišće i kora mrkve, kora krumpira, naranče, limuna, jabuke…)
 • 3 litre vode.
 1. Usitnite organske otpatke.
 2. Stavite ih u bocu od 5 litara.
 3. Dodajte šećer i vodu.
 4. Dobro promiješajte i zatvorite čepom.
 5. Zalijepite na bocu naljepnicu s datumom pripravljanja.
 6. Prvih mjesec dana bocu kratko otvorite svaki dan da bi se oslobodio plin nakupljen zbog fermentacije.
 7. Drugi i treći mjesec bocu ne dirajte, a nakon isteka tri mjeseca tekućinu procijedite kroz gazu.

VAŽNO!

Ako niste u mogućnosti prvi mjesec svakodnevno otvarati bocu, napravite  vrenjaču pomoću plutenog čepa, pola metra plastičnog crijeva i plastične boce od 0,5 l djelomično napunjene vodom:

 

Istoga dana stekli smo i dijamantni status Ekoškole za kontinuiranih 14 godina ekološkog djelovanja, novu zelenu zastavu i povelju, a drago nam je što se našem pozivu na svečanost odazvao i Robert Francem, prof., zamjenik gradonačelnika Đakova jer nas Grad Đakovo sve ove godine prati kao kum Ekoškole.

 

Detaljan postupak pripravljanja bioenzima, s fotografijama, pogledajte na poveznici: Postupak pripravljanja bioenzima.

Skip to content