Haibelovim stopama po Grazu

Nakon posjeta Beču i uspješnog mjuzikla „Rock me Amadeus, rock me Jakob“ organizirali smo posjet Grazu – rodnom gradu Jakoba Haibela. Ovaj posjet završna je etapa ovogodišnjeg projekta „Bečkim i đakovačkim putovima skladatelja i šurjaka W. A. Mozarta i Jakoba Haibela“. Posjet Grazu održao se 14. lipnja 2018. godine, pod vodstvom profesorice Antonije Bilić, a sudjelovali su i profesori: Marija Batori, Tomislav Rupčić,  Željko Vukadin i Ivan Matić; te učenici 1 EL razreda: Rino Kolarić, Luka Perić, Filip Bibković i Zoran Kulić.

U Grazu nas je dočekao dr. Robert Hajszan – austrijski povjesničar, publicist i filolog, prosvjetni i kulturni djelatnik, vrsni poznavatelj povijesti, jezika i cjelokupne kulture Gradišćanskih Hrvata. S dr. Hajszanom započinjemo naše istraživanje.

Posjećujemo Kirche zum Heilige Blut, crkvu u kojoj je Haibel kršten, a zatim Diözenesarchiv. U arhivu imamo prilike vidjeti – Taufbuch 17, Jänner 1762-1766, – maticu krštenih u kojoj je zabilježen datum krštenja (20. srpnja 1762.), ime oca i majke, ime kumova te ime svećenika koji je krstio Jakoba Haibela. Koliko nam je poznato, ovo je sasvim novi podatak/otkriće u biografskom smislu!

Pridružuje nam se Rade Lukić, tajnik Hrvatskog svjetskog kongresa, te s njim posjećujemo znamenitosti Graza: unutrašnjost gradske vijećnice, Schlossberg, vidikovac, Murinsel. Odlazimo i u Štajerski zemaljski arhiv.

Zatim se nalazimo sa dirigentom hrvatskog podrijetla, profesorom Edom Mićićem. Gospodin Mičić je ujedno i predavač na Kunstuniversität Graz. S profesorom razgovaramo o Haibelovom glazbenom putu, radu u teatru gdje je pjevao, glumio i svirao te naučio kako se stvaraju glazbena djela. Od profesora saznajemo da je tirolska pjesma, koju svi znaju i misle da je narodna pjesma, zapravo Haibelova, a glasi Die Tiroler sind lustig.

Nakon još kratkog boravka u gradu, završavamo svoj posjet Grazu, koji nam ostaje u jako lijepom sjećanju.

Skip to content