Pohani svinjski mozak

Kad se u razgovoru spomenu iznutrice i jela od iznutrica, većina ljudi ne skriva osjećaj gađenja i izraz odbijanja ne znajući da su upravo to namirnice kojima je poželjno obogatiti jelovnik. Iznutrice su sporedni proizvodi klanja zavidne nutritivne vrijednosti i sastava jer sadrže vitamine B skupine, posebno vitamin B12. Taj vitamin stvara se isključivo u životinjskoj stanici i predstavlja esencijalnu tvar u sazrijevanju crvenih krvnih zrnaca. Iznutrice su također izvor proteina te minerala željeza i cinka.

Najpoznatije su iznutrice jetrica, bubrezi, pluća, srce, mozak i želudac. U Slavoniji se često gostimo svinjskim mozgom. On je lako probavljiva namirnica koju prije pripreme treba očistiti od žilica. U našim se mesnicama najviše nudi juneći, goveđi i svinjski mozak, a najboljeg su okusa janjeći i teleći. Sadrže fosfolipide, minerale kalij, fosfor, natrij i željezo, te nešto manje proteina. Nedostatak mu je visok sadržaj kolesterola i purina pa je potrebna umjerenost pri konzumiranju.

Priprema:

             Svinjski mozak, očišćen od žilica, uvaljati u brašno i pržiti na obje strane u vrućoj masnoći nekoliko minuta. Pržen mozak staviti na ubrus da se višak masnoće ocijedi. Prije serviranja posoliti.

Prije prženja

Prženje

Dobar tek!

Skip to content