Predstavljen projekt Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine

U našem je holu 9. studenoga predstavljen projekt Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine u koji se Škola uključila u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Đakova, s čije mrežne stranice prenosimo tekst o njegovom osmišljavanju i provedbi:

“Potaknuti člankom dr. Krešimira Filipeca: Postavljeni stol s kasnosrednjovjekovnim i novovjekovnim posudama nađenim prigodom arheoloških istraživanja u Slavoniji, objavljenim u Reviji Đakovačkih vezova 2015., u suradnji Turističke zajednice Grada Đakova i Srednje strukovne škole Antuna Horvata, uz potporu Hrvatske turističke zajednice i grada Đakova, pokrenut je multidiciplinarni projekt „Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine“, u kojem se prikazuje nepoznato bogatstvo i bogata tradicija koja se može vezati uz pojam stola, čije je primarno značenje „komad pokućstva s radnom površinom najčešće izrađenom od daske“, a sekundarno on označava važan predmet oko kojeg se okuplja ne samo obitelj, već i gosti i svi drugi koji dolaze u prostor u kojem se takav predmet nalazi.  

Sadržaj projekta:

Nakon istraživanja koja su obavili strukovni nastavnici više zanimanja (drvna struka, tekstilna, graditeljska, prehrambena, strojarska, ugostiteljska, učenička zadruga) u suradnji s profesorima povijesti i povijesti umjetnosti u Školi, odredio se sadržaj projekta, kojeg se želi realizirati u cijelosti, u skladu sa svim značenjskim poljima pojma „srednjovjekovni stol“. Načinit će se stol i stolice u stolarskoj radionici koji će biti replika uzoraka srednjovjekovnih modela iz hrvatskih muzeja ili iz literature.  Nastavnice tekstilne struke izradile su tekstilnu opremu stola, prvenstveno stolnjake prema srednjovjekovnim modelima. Nastavnici graditeljske struke u suradnji s učeničkom zadrugom, od gline, drveta ili drugih materijala izradili su u školskim radionicama replike posuda koje su se koristile u to doba, odnosno koje su nađena na nalazištima u Đakovu i okolici. Strojarska struka je izradila replike noževa, žlica, vilica i ostalog pribora koji se koristio u to vrijeme. Nastavnici ugostiteljske i prehrambene struke pozabavili su se pripremom hrane, istraživanjem recepata i načinom pripreme i posluživanja hrane i serviranjem tipičnih srednjovjekovnih jela i kolača. Pokušala su se napraviti takva jela i kolači koja se mogu brendirati kao zaštitni znak prostora u kojem živimo i koja je moguće u nekim oblicima prezentirati na sajmovima, smotrama i posebnim prezentacijama.

Osnovna ideja projekta je na temelju povijesnih i kulturnih činjenica stvaranje turističkog proizvoda koji će omogućiti valorizaciju tih činjenica. Uz projekt će biti izrađena i kuharica s receptima prisutnih jela na srednjovjekovnom stolu. U budućnosti projekt će služiti za prezentaciju destinacije, kao turistički proizvod destinacije i manifestacija i poslužiti će destinaciji i ugostiteljskim objektima za diferencijaciju svoje ponude.”

Što se sve našlo na srednjovjekovnom stolu najbolje pokazuju fotografije u galeriji:

 

DISCOVER YOUR STORY

discover your story

POSJETI NAS NA FACEBOOKU

PRETRAŽI STRANICU

YT_WEATHER_
ĐAKOVO
°C

KARTA GRADA

Ova stranica ne može ispravno učitati Google karte.
Do you own this website?
Ova stranica ne može ispravno učitati Google karte.
Do you own this website?

CROATIA 365 – WINE TOUR SLAVONIJE I BARANJE

cro360

MOBILNE APLIKACIJE

ios

evsitor

Skip to content