Našim učenicima održano predavanje o šećernoj bolesti – dijabetesu

U srijedu, 14. studenog 2018. godine, za naše učenike 3. PT2 (Agroturistički tehničar, Polj. tehničar fitofarmacuet), 2. F (frizer) i 2. K (kuhar) razrednog odjela Ljiljana Srakić održala je predavanje o šećernoj bolesti – dijabetesu.

Na vrlo zanimljiv i učenicima pristupačan način objasnila je najbitnije stvari vezano za dijabetes, o šećernoj bolesti s obzirom na to da je pojavnost dijabetesa sve češća, sve je više oboljelih i od tipa 1 i tipa 2 šećerne bolesti. Kako se radi o ozbiljnoj kroničnoj bolesti, prevencija nam je broj jedan.

Govorili smo o načinima nastanka šećerne bolesti, o prevenciji šećerne bolesti te o zdravoj prehrani u smislu te prevencije. Također su učenicima objašnjeni simptomi najčešćih tipova dijabetesa, kako postupati ukoliko se kod nekoga prepoznaju simptomi. Gospođa Ljiljana objasnila je učenicima koliko je važna prehrana i koliko je važna tjelesna aktivnost te je kao roditelj na svojim životnim primjerima objasnila i ispričala kako izgleda svakodnevica i život s dijabetesom.

Našim učenicima savjetujemo dvije stvari – jedimo zdravo i krećimo se. Nemojmo to zaboraviti nikad. Barem trideset minuta dnevno tjelesne aktivnosti je doista neophodno, ne samo u prevenciji šećerne bolesti, nego i u prevenciji svih kardiovaskularnih bolest.

Skip to content