Jelen u crnoj juhi s okruglicama od kruha

Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući jer je odličan začin za slana i slatka jela, a ima i brojna ljekovita svojstva. Svježim đumbirom možemo začiniti gotovo sva jela od mesa, peradi, ribe i divljači, kao i juhe, variva te ukuhano voće. Komad oguljena i naribana korijena kuha se s jelom.

Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je pa uništava mikroorganizme, a koristi se također protiv iscrpljenosti i umora jer podiže energiju u organizmu. Sadrži tvari koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. Snažan je antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Namirnice ( 4 do 5 osoba):

800 g jelenjeg buta, žlica masti, pola luka, 3 dl crnog vina, 1 jabuka, 1 žličica naribanog đumbira, 3 žlice meda, malo badema i grožđica, sol, papar, malo šafrana i žlica krušni mrvica

Priprema:

Meso izrezati na medaljone (malo deblji komadi mesa) i prepržiti nekoliko minuta na masti te dodati izrezan luk. Uz stalno miješanje dodati naribani đumbir i  jabuku. Pirjati nekoliko minuta te podlijevati vinom uz dodatak ostatka namirnica i začina.

Sve zajedno pirjati poklopljeno na laganoj vatri dok jelen ne omekša. Na kraju zgusnuti krušnim mrvicama.

Servirati s okruglicama od staroga kruha koje treba skuhati u slanoj vodi.

Čišćenje đumbira

Oblikovanje okruglica

Pirjanje

Jelen u crnoj juhi

Skip to content