Keksi od pira i jabuke

Pir, spelta, krupnik, dinkel ili prapšenica jedna je od najstarijih žitarica na svijetu. Spominje se još iz vremena prije Krista kao najstarija sorta pšenice. Jedinstvena je po tome što svako zrno na klasu ima svoju ovojnicu, odnosno ljusku koja brani od svih nametnika. Čvrsta ovojnica čini pir otpornim na sve vrste bolesti te ne treba nikakvu kemijsku zaštitu. Uzgaja se bez genetskih modifikacija i primjene pesticida.

Najčešći je proizvod od ove žitarice pirovo brašno koje se koristi za izradu kruha, peciva i piva. Čovjeku može osigurati niz potrebnih hranjivih sastojaka jer sadrži masti, ugljikohidrate, minerale, vitamine i celulozu.  Ugljikohidrati koje sadrži pir imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi i stimulaciji imunološkog sustava organizma. Pir ima 10 do 12 posto više proteina od obične pšenice, a sadrži i esencijalne aminokiseline, kojih najčešće nema u hrani koja nije životinjskog porijekla.

U narodnoj medicini pir se koristi za liječenje kožnih i alergijskih osipa, neurodermitisa, reumatskih oboljenja, dijabetesa, povišenog kolesterola te probavnih teškoća.

Učenici kuhari iz 1. K razreda ispekli su kekse od pira za školski projekt Srednjovjekovni stol. Probajte i vi!

            Keksi od pira i jabuke

Namirnice:

150 g pirovog brašna, 150 g zobenih pahuljica, žlica meda, 100 g šećera, 125 g maslaca ili margarina, prstohvat soli, prašak za pecivo ili soda bikarbona, žlica grožđica, žlica nasjeckanih oraha i malo veća naribana jabuka sa žličicom cimeta.

Priprema:

Masnoću i med zagrijati u pola dl vode dok se masnoća ne otopi. U drugu posudu dodati sve navedene namirnice i zamijesiti tijesto s dodanom mlakom otopljenom masnoćom i medom. Dobiveno tijesto je malo ljepljivo pa ga treba oblikovati s malo pirovog brašna na stolu. Oblikovane kekse peći u pećnici 15-ak minuta na 180ºC.

Otapanje masnoće i meda u vodi

Miješenje tijesta

Oblikovanje keksa

Keksi na “srednjovjekovnom stolu”

 

 

Skip to content