Predstavljanje Visokog učilišta Algebre našim učenicima maturantima

U četvrtak, 17. siječnja 2019. učenicima završnih razreda u zanimanju Tehničar za mehatroniku i Računalni tehničar za strojarstvo, voditelj prijavnog ureda Visokog učilišta Algebra, gospodin Milan Dukić, dipl. oecc., održao je predavanje na temu „Pripreme za poslove budućnosti“ te predstavio Visoko učilište Algebru.

Učenike je tom prilikom  upoznao s tehnologijama koje će oblikovati našu budućnost (3D printeri, autonomna vozila, egzoskeleti, Internet stvari, dronovi, Virtual Reality…) i pojasnio im kako nove tehnologije utječu na promjenu potražnje na tržištu rada. Na temelju podataka portala MojPosao učenici su saznali koja su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj i koji ih studiji mogu adekvatno pripremiti za poslove budućnosti.

U izrazito zanimljivom predavanju, između ostalog, govorio je o dronovima za dostavu, ali i za prijevoz ljudi. Pokazao nam je kako izgledaju automobili koji su većinom sastavljeni od dijelova izrađenih na 3D printeru. Imali smo priliku vidjeti i zgradu koja je izgrađena 3D printerom (vjerojatno najvećim na svijetu). Kako tehnologija pomaže čovjeku vidjeli smo u skeletu koji omogućuje nepokretnim ljudima da stanu na vlastite noge i hodaju.

Najveća mana tehnoloških postignuća je, zasigurno, cijena. Novčano pristupačnija, a o čemu je također bilo govora, je virtualna stvarnost (VR). Danas za nisku cijenu možemo nabaviti VR naočale i putovati kamo želimo, obavljati kupovinu i virtualno šetati kroz trgovine i trgovačke centre, a da ipak ostanemo kod kuće.

Upoznao je učenike i s kojim sve fakultetima u Hrvatskoj, ali i izvan Hrvatske surađuju, predstavio je učenicima projekte na kojima trenutno rade, kao i sam način studiranja koje se u velikoj mjeri bazira na praktičnom dijelu.

Algebra također ima izvrsnu suradnju i s FER-om, Massachusetts Institute of Technology (SAD), kao i mnogim europskim i hrvatskim poslodavcima i tvrtkama (Ericcson, Samsung, Privredna banka Zagreb…).

Zahvaljujemo gospodinu Milanu na posjeti i predstavljanju našim učenicima.

Skip to content