Slana torta

 

Torta je vrsta slatkog jela iz grupe hladnog deserta tj. kolač dobiven od različitih vrsta tijesta s kremom koja se gotovi i servira u cijelosti. Većih su dimenzija, slatke i bogato ukrašene, a predstavljaju posebnu grupu kolača u slastičarstvu.

U novije vrijeme velika se pažnja u kuharstvu posvećuje hladnim predjelima i hladnom izlošku koji trebaju otvoriti apetit čekajući glavno jelo. Tako su i slatke torte postale inspiracija za serviranje u slanoj verziji. Slatki desert postao je hladno predjelo. Osnovne namirnice jaja, brašno i mlijeko ostale su, a umjesto šećera i čokolade dodani su sol, papar ili ajvar.

 

Namirnice za biskvit:

            6 jaja, žličica soli, žličica vegete, 1 dl ulja, 1 dl mlijeka, 6 žlica brašna, pola praška za pecivo i za zeleni biskvit 100 g špinata iz leda, a za crveni 100 g ajvara.

Namirnice za nadjev:

            1 kg svježeg kravljeg sira, pola margarina, sol i papar po ukusu, 2 kisela krastavca, žlica peršinovog lista i žlica vlasca, a po želji može još i suhi vrat, dimljena pileća prsa ili kobasice, može kuhano jaje ili kockice dimljenog sira.

Priprema biskvita:

            U posudu staviti špinat, ulje i mlijeko i homogenizirati smjesu štapnim multipraktikom te  na kraju dodati 6 žumanjaka, a od bjelanjaka umutiti snijeg. Žumanjke s homogeniziranom smjesom mutiti mikserom minutu i ulit u snijeg. Uz lagano miješanje dodati brašno, prašak za pecivo, sol i vegetu. Dobiveni biskvit izliti na papir u veći lim i peći u pećnici 15-ak minuta na 180 ºC. Ohladiti ga.

Sve isto ponovit za drugi biskvit, samo umjesto špinata staviti 2 velike žlice ajvara. Na ohlađene biskvite staviti nadjev od sira, a na kraju naribati sir gaudu.

Priprema nadjeva:

            U 1 kg svježeg kravljeg sira dodati na kockice izrezane kisele krastavce, suhomesnate proizvode i navedene začine. Sve dobro umiješati u pjenasto izrađen margarin. Nadjev podijeliti na dva dijela. Jedan dio namazati između biskvita, a drugi dio na gornji biskvit. Na kraju naribati sir.

Skip to content