Matovilac

Matovilac je jedna od nutritivno najbogatijih biljaka iz grupe salata, a kao samonikla biljka široko je rasprostranjen po livadama, voćnjacima i vinogradima cijele Europe. Prvo su ga uzgajali europski seljaci sve dok ga nije otkrio kraljevski vrtlar kralja Luja XIV i predstavio svijetu. Otada je popularan kao omiljeno proljetno povrće.

Matovilac lista dvaput godišnje, zimi i u proljeće, tako da je sada njegova druga sezona koju bi svakako trebalo iskoristiti. Može se pripremati kao i sve drugo povrće, no ako želite iskoristiti ono najbolje od njega, konzumirajte ga sirovog – kao salatu ili smoothie.

Ovo ljekovito povrće obiluje tvarima koje potiču metabolizam pa se preporučuje za detoksikaciju i lakše mršavljenje. Veća količina vitamina A i C te željeza svrstava matovilac u vrlo zdrave namirnice biljnog podrijetla.

Učenici 1. PT razreda, zanimanje agroturistički tehničari, pronašli su matovilac pokraj školskog plastenika. Je li ga netko posijao ili je izrastao kao samonikla biljka, nije ni važno. Važno je da su biljku učenici prepoznali, ubrali i donijeli kuharima u kuharski praktikum. Naravno, kuhari iz  1. K  napravili ukusnu salatu. Probajte i vi!

 

Matovilac salata

Namirnice:

matovilac, zelena salata, mrkva, žličica narezanog svježeg kopra, sol, papar, bučino ulje, limunov sok i nekoliko kuhanih jaja.

Priprema:

U šalicu nalijte ulje, limunov sok, sol, papar i kopar te tako dobiveni dressing izlijte preko složene salate i kuhanih jaja. Naribanu mrkvu stavite kao ukras.

Pod mlazom vode

Matovilac i zelena salata

U biovrtu

Skip to content