Vancaševim stopama u Bosni

U sklopu projekta „Arhitekt Josip Vancaš i zajednička graditeljska baština Đakova i Bosne“ naša je škola 10. i 11. svibnja ove godine posjetila prijateljsku i partnersku školu u ovom projektu, Srednju strukovnu školu Fojnica u Kiseljaku. U Kiseljaku su nas dočekali v. d. ravnatelja prof. Slavenko Iličević, pedagoginja Lucija Grgača, vjeroučiteljica Klementina Šimić, kao i načelnik općine Kiseljak, Mladen Mišurić Ramljak. Nakon razgledavanja Kiseljaka naši učenici prezentirali su svoj rad na projektu pod nazivom „Vancašev rad u Hrvatskoj“, zajedno s prezentacijom kiseljačkih učenika o radu Josipa Vancaša u Bosni. Iz naše škole u projektu su sudjelovali učenici Matej Ivić, Matej Imrović, Luka Lilić i Silvano Vuković te profesori Dubravka Bradić, Antonija Bilić i Dario Kustura.

U sklopu projekta obišli smo i obližnji samostan u Fojnici – jedan od Vancaševih djela. Imali smo prilike obići i njihov glasoviti muzej. Nakon razgledavanja samostana uputili smo se na Kiseljačko groblje gdje smo odali počast prof. Miroslavu Raši, ravnatelju škole u Kiseljaku i začetniku prijateljstva između dvije škole. Vijest o njegovoj smrti prije mjesec dana duboko nas je ražalostila.

Nakon Kiseljaka uputili smo se za Sarajevo gdje smo prenoćili u Katoličkom školskom centru Svetog Josipa. U prijepodnevnim satima imali smo prilike obići znamenitosti Sarajeva i Vancaševe građevine: katedralu, zgradu Predsjedništva BiH, franjevačku crkvu sv. Antuna i dr. Naravno, imali smo prilike i popiti kahvu na Baščaršiji, probati neke od poznatih Bosanskih slastica i nezaobilazne ćevape.

Na povratku u Hrvatsku obišli smo i franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci, također rađen po Vancaševim projektima. Uz samostan, obišli smo i muzej pod vodstvom patera Stjepana Duvnjaka, prof. na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Nadamo se da će se suradnja sa školom u Kiseljaku nastaviti i u narednim godinama.

Skip to content