Naša škola dobila nagradu Grada Đakova za iznimne rezultate u području školstva

Prigodom svečane sjednice Grada Đakova, našoj školi urućena je Nagrada grada Đakova za iznimne rezultate na području školstva, posebice strukovnog obrazovanja. Jedno je to u nizu priznanja koja smo do sada primili za svoj rad. Svakako smo po broju osvojenih priznanja najuspješnija škola na području Đakova i u Županiji, a po bodovanju Ministarstva znanosti i obrazovanja u četiri sektora: Poljoprivreda i prehrana, Elektrotehnika, Strojarstvo, Ugostiteljstvo i turizam, najbolja smo škola u regiji koja obuhvaća pet slavonskih županija. Ne čudi da je naše rezultate prepoznala Turistička zajednica Đakova koja nas je predložila, a Gradsko vijeće prihvatilo za Nagradu.

Naša, Srednja strukovna škola Antuna Horvata najstarija je srednja škola u Đakovu i jedna od najstarijih u Osječko-baranjskoj županiji. Škola je članica Međunarodnih eko-škola, UNESCO-va  međunarodna udružena škola i članica Udruge srednjoeuropskih škola ACES. Utemeljena je 1887. kao Šegrtska škola. Škola nasljeduje i tradiciju Poljoprivredne škole koja je osnovana u Đakovu 1946.

Trenutno Školu pohađa oko 600 učenika u 33 razredna odjela, a obrazuje se za  dvadeset i jedno različito zanimanje u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju.

Škola dijeli zgradu s Ekonomskom školom braće Radića, ali posjeduje školsko poljoprivredno dobro na Ivandvoru pored Đakova od 44 hektara, na kojem se nalaze ratarske površine, voćnjaci i prateći objekti. Škola posjeduje i dva traktora s priključcima i dva plastenika na kojima uz praktičnu nastavu proizvodi cvijeće i presadnice. Trenutno smo u fazi kupovine vinograda s pripadajućim objektom u Trnavi.

Škola  nastupa na brojnim sajmovima i smotrama diljem Hrvatske, ali i izvan naših granica. Posebno smo aktivni u europskim međunarodnima programima kao što su Leonardo da Vinci, ACES, Erasmus+ i Euroscola.

Škola ima stalnu suradnju sa školama: Srednja strukovna škola Tomislavgrad, Srednja strukovna škola Fojnica, Srednja škola Angster Joszef iz Pečuha, Kemijsko-tehnološka škola iz Subotice, Osnovna škola Bijaći Kaštela, Srednja škola braće Radića iz Kaštela, itd.

Jedna smo  od 150 hrvatskih škola izabranih u projektu „e-škola.

Škola je ostvarila iznimne rezultate u svom radu i po stručnim ocjenama jedna je od najboljih strukovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Škola je je jedna od prvih u Hrvatskoj, u srpnju 1995., uključena u eksperimentalni program dvojnog (dualnog) obrazovanja, odlukom Ministarstva prosvjete i športa u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom. Urzo smo postali prva obrtnička škola u Republici Hrvatskoj koja je za sva svoja upisana obrtnička zanimanja u cijelosti prihvatila i počela primjenjivati sustav dvojnoga obrazovanja u obrtništvu. I ove godine smo uključeni u eksperimentalni program dualnog obrazovanja u zanimanju soboslikar ličilac dekorater. Uveli smo i tri nova zanimanja: Tehničar za računalstvo, Keramičar oblagač i Cvjećar.

Za svoj rad Škola je primila više priznanja među kojima se ističu:

Nagrada Šegrt Hlapić najboljoj školi izvođaču dvojnog sustava obrazovanja za rad u obrtničkim zanimanjima (1999), Nagrada Grada Đakova u području obrazovanja (2000.) Priznanje Najboljoj strukovnoj školi u Republici Hrvatskoj (2002.), Zelena povelja osječko-baranjske županije(2008.), Nagrada šegrt Hlapić, najboljoj školi izvođaču obrazovnih programa za obrtnička zanimanja u šk.god 20109/10. (2010), Povelja za suradnju s Hrvatskom obrtničkom komorom i izniman doprinos izgradnji obrtništva (2012.), Nagrada Osječko-baranjske županije za iznimna postignuća u području prosvjete u 2015. (2015.) Povelja za izniman doprinos razvoju obrtničkog obrazovanja (2016.), Najljepši školski vrt (2017.), Nagrada Grada Đakova (2019.)

 

Skip to content