Šokačkom riči i tamburicom od Tomislavgrada do Hvara

Od 24. do 26. svibnja naša je škola gostovala na nekoliko događanja u Bosni i Hercegovini te na otoku Hvaru u Jelsi.

Na putu kroz Bosnu posjetili smo Travnik te kuću nobelovca Ive Andrića i uz pomoć kustosa puno saznali o velikom piscu i njegovom radu.

Prva etapa putovanja bila je Tomislavgrad i realizacija projekta „Tragovima Mijata Tomića po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“ s prijateljskom i partnerskom Srednjom strukovnom školom Tomislavgrad. Ujedno su naši učenici sudjelovali i na promociji knjige mlade autorice Ivane Ćurić „iz dnevnika jedne mlade 2“. Školski tamburaši promociju su pratili s nekoliko tamburaških pjesama, a nakon promocije razveselili Tomislavgrađane sa spletom pjesama Slavonije i Baranje.

Nakon Tomislavgrada i noćenja u Karmelu svetog Ilije, nastavak puta doveo nas je do otoka Hvara. Ondje smo obišli grad Hvar i njegove znamenitosti: katedralu, pjacu s čuvenim bunarom, veličanstveno kazalište, ložu itd. Smjestili smo se u hotelu Hvar u Jelsi te navečer sudjelovali na „Festivalu čakavice” gdje smo predstavili „Šokačku rič“ – polusatni program izvornog šokačkog govora i tradicionalne tamburaške glazbe. Domaćini su bili grad Jelsa te prof. Zvjezdana Čagalj, književnica, pedagoška djelatnica u predškolskom odgoju, slikarica i nositeljica projekta Čakavice. Hvarani su bili oduševljeni nastupom naših učenika koji su ih i počastili tradicionalnim kolačima.

Na povratku kući posjetili smo Stari Grad, gdje smo obišli Tvrdalj renesansnog pjesnika i mislioca Petra Hektorovića. Nakon povratka na kopno zastali smo u Splitu te kratko obišli Dioklecijanovu palaču, katedralu sv. Dujma, spomenik Grgura Ninskog te prošetali čuvenom rivom.

Projekte i gostovanja vodili su profesori: ravnatelj Mirko Ćurić, Dubravka Bradić, Dario Kustura i Anita Šakota. Učenici koji su radili u ostvarivanju projekata i gostovanja su: tamburaši Damjanović Krunoslav, Marko Baran, Živić Ivan, Daniel Marin, Ivan Pastor, Antonio Vodopija, Luka Hrehorović, Brataljenović Renato i Luka Batarilo te recitatori Veronika Rupa, Lucija Bešlić, Kristijan Tokić i Filip Šarčević.

Fotografije s putovanja i nastupa pogledajte u galerijama:

TRAVNIK I TOMISLAVGRAD

 

 

 

 

JELSA

 

 

 

 

GRAD HVAR

 

 

 

 

STARI GRAD

 

 

 

 

 SPLIT

 

 

 

Skip to content