Pileći paprikaš

Ako volite jelo koje je slano, ljutkasto, a bogato mesom – probajte specijalitete mađarske kuhinje. Najzastupljeniji začin mađarske kuhinje je paprika. Može biti svježa, sušena ili mljevena od koje proizlaze pikantni, aromatični okusi, a uz to treba biti i pomalo ljutkasta.

Kuhari 2. K razreda uključili su se u školski projekt obilježavanja Europskog dana jezika i odabrali mađarski jezik i mađarsku kuhinju jer je vrlo slična slavonskoj kuhinji.

Osim zanimljivih riječi iz popisa namirnica za gotovljenje pilećeg paprikaša koje su „čuli“ preko IKT opreme u školskoj kuhinji na satima Kuharstva s vježbama, skuhali su to poznato mađarsko jelo.

Objavljujemo recept pa probajte i vi!

 

Pileći paprikaš

(za 4 do 5 osoba)

 

Namirnice:

pola pileta

1 glavica luka

mala žlica pileće masnoće

1 mrkva

1 peršin

4 krumpira

1 jaje

1 žlica brašna

pola žlice soli

1 žlica slatke crvene paprike

1 mala žlica ljute crvene paprike

1 mala žlica papra

peršinov list

1 dl soka od rajčice

1 žlica vegete

 

Priprema:

Na masti ispržite izrezan luk, dodajte na deblje ploške izrezanu mrkvu i peršin te isječenu piletinu. Miješajte uz dolijevanje vrlo malo vode da ne zagori. Kada piletina počne dobivati bijelu boju, dolijte 2 l hladne vode i lagano kuhajte oko pola sata, dodajte sol, papriku, vegetu, papar i sok od rajčice.

Nakon pola sata kuhanja dodajte na kocke izrezan krumpir i peršinov list. U tanjuru razmutite jaje sa žlicom brašna uz dodatak prstohvata soli i dobili ste nokle. Polako, u paprikaš koji lagano kuha, oblikujte žlicom nokle i kuhajte oko 10-ak minuta.

Paprikaš morate probati. Za piletinu je dovoljno 40 minuta kuhanja na laganoj vatri jer se ne smije odvajati od kosti.

Namirnice

Dodavanje namirnica

Nokle u paprikašu

Dobar tek!

 

 

Skip to content