Iz knjige na stol u Mjesecu hrvatske knjige

U školskoj godini 2018./19. realiziran je projekt između naše škole i Gradske knjižnice i čitaonice pod nazivom Iz knjige na stol koji je obuhvatio 7 edukativnih radionica s učenicima osnovnih škola Đakovštine. Zbog velikog interesa učenika i nastavnika, sudionika prošlog ciklusa, projekt smo ponovili.

Prva radionica ciklusa Iz knjige na stol pod nazivom “Tadijanović i rezanci na brdo”, na kojoj smo u prostoru čitaonice ugostili učenike 7. b OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Đakova i njihovu razrednicu Mirjanu Kereta, prikazala je odakle je došla tjestenina, koje vrste postoje, kako se izrađuje, što je to domaća tjestenina i kako ju izraditi. Voditeljice radionica bile su profesorice Dubravka Schartmitzer, Mirjana Klepo i Sanja Andrić.

A kakva je poveznica između Tadijanovića i rezanaca na brdo? I to su saznali! U pjesmi “Dugo u noć, u zimsku bijelu noć” pojavljuje se motiv tkalačkog stana, a brdo je dio tkalačkog stana na kojemu se izrađuju rezanci na brdo. Tadijanovićevu pjesmu poslušali smo i u uglazbljenoj verziji jer je, podsjetimo, moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige “U ritmu čitanja”. Time su učenici kuhari iz 2. K razreda i mesari iz 2.M/P/FOT sa svojim profesoricama na vrlo kreativan način dali svoj doprinos ovoj manifestaciji.

 

 

Skip to content