Marmelada od buče

Uljna tikva ili buča golica vrsta je tikve koja je u našem kraju poznata zbog sjemenki za proizvodnju vrlo kvalitetnog i nadasve zdravog crnog bučinog ulja. U kontinentalnom klimatskom području uspijeva na gotovo svakom tlu i nije previše zahtjevna kao industrijske biljka. Pronašla je svoje mjesto i u školskom polju.

Poznato je da je cijela buča upotrebljiva, a u ljudskoj prehrani meso buče koristi se za gotovljenje juha, variva, kašica za djecu, pite bučnice i slično. U industrijskoj proizvodnji pulpa (meso tikve) se koristi pri izradi voćnih sirupa, ali i raznih krema i džemova.  Stoga su i učenici  agroturistički tehničari na satima praktične nastave s profesoricom Mihaelom Tosenberger Andrić skuhali vrlo kvalitetnu marmeladu od buče uz dodatak jabuke i đumbira. Recept su sami osmislili, a marmeladu probali s američkim palačinkama od pirovog brašna.

Namirnice:

70 % bučinog mesa

30% jabuke

malo đumbira

šećer po ukusu

žličica limunske kiseline

arome vanilije i limuna ili naranče

Postupak:

Nakon vađenja sjemenki, buču ogulite i izrežite na manje kocke te ju stavite u veću posudu. Kuhajte na štednjaku uz neprestano miješanje uz dodatak jabuka koje također možete izrezati na kockice. Kuhanje traje nekoliko sati. Pola sata prije završetka kuhanja dodajte šećer, naribani đumbir, limunsku kiselinu i arome. Dobivenu marmeladu tijekom kuhanja možete štapnim multipraktikom homogenizirati.

Buča golica

Usitnjena buča i jabuka

Buča spremna za marmeladu

Kuhanje marmelade

Skip to content