Halloween radionice u našoj školi

Halloween ili Noć vještica nastao je od izraza All Hallow’s Eve što znači Noć uoči Svih svetih. Iako ovu svetkovinu svi povezuju s Amerikancima, Halloween svoje korijene vuče od drevnih Kelta koji su njome slavili kraj radova i skupljanja plodova te prijelazno razdoblje iz jeseni u zimu, odnosno iz toplijeg i svjetlijeg dijela godine u mračniju i hladniju zimu.

Danas se Halloween tradicionalno obilježava u SAD-u, Kanadi, Irskoj, Australiji, Novom Zelandu i Portoriku, no slavljenje Noći vještica u Ameriku su “donijeli” Irci i Škoti. Ovaj se običaj zatim proširio diljem svijeta zahvaljujući jakoj propagandi američkih medija, pa se tako unazad nekoliko godina proslavlja i u Republici Hrvatskoj.

Kao zabavni festival Halloween uključuje maskiranje u razne strašne likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina, ali i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama (Jack-o’-lantern), paukovim mrežama, kosturima i sl.

Povodom Halloweena organiziraju se i tematske zabave te gledanje horor filmova, sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Dana svih svetih. Naime, vjerovalo se da u toj noći mrtvi napuštaju svoje grobove i kreću u posjet svojim bivšim domovima. Kao zaštita od mrtvih duša, duhova, vještica i ostalih nadnaravnih bića ljudi su se prerušavali, stavljali zastrašujuće maske na lica i pravili veliku buku.

U Noći vještica razigrana djeca maskirana u zastrašujuće kostime obilaze kuće u susjedstvu kako bi sakupili što više slatkiša pri tome uzvikujući: „Trick or treat!“. Ukoliko susjedi ne udovolje njihovoj želji za slatkišima, može se dogoditi da kuća bude ‘ukrašena’ neodgovarajućim ukrasima poput wc-papira, paukovih mreža, i sl.

Atmosfera Halloweena proširila se i na učenike 2.K razreda naše škole koji su sudjelovali u tzv. kružnim aktivnostima koje su za njih osmislile njihove nastavnice Dubravka Scharmitzer i Tamara Jakšić te time povezali struku s općeobrazovnim predmetom.

Učenici su se u skupinama natjecali tko će točnije i brže riješiti aktivnosti koje su uključivale prepoznavanje sastojaka u kolaču te ispisivanje istih na engleskom i hrvatskom jeziku, pravilno postavljanje redoslijeda izrade kolača, popunjavanje križaljke i rješavanja kviza.

Happy Halloween!

 

Skip to content