Mesna rolada

Usitnjeno, mljeveno ili faširano meso grublje je ili sitnije usitnjeno meso mišića. Meso se usitnjava ili melje u električnim ili ručnim strojevima, koji rade na vrlo  jednostavnom principu. Nožem usitnjeno meso baca se u otvor preko kojega pada na pužnicu koja svojom vrtnjom gura komade mesa prema nožu. Nož je u obliku zvijezde. U dodiru noža, koji je naslonjen na šajbu s otvorima, meso se reže na sitne komade, tj. usitnjava.

S obzirom na veličinu otvora na šajbi, usitnjeno meso možemo podijeliti u tri grupe:

  1. Sitno usitnjeno meso – usitnjava se ručno pomoću noža, a upotrebljava se često u sirovom stanju npr. kao tartar biftek, carpaccio [karpačo].
  2. Srednje grubo usitnjeno meso – upotrebljavamo ga najčešće za različite umake, lazanje, ćevape ili punjenu papriku. Meso se usitnjava na šajbu promjerom 3 – 5 mm.
  3. Grubo usitnjeno meso – usitnjavamo na šajbe otvora od 6 mm. Ono se obično upotrebljava u preradi mesa u izradi različitih kobasica ili salama.

Učenici 1. D/M/P razreda, zanimanja mesar, na satima praktične nastave upoznali su se sa strojem za usitnjavanje mesa te su nakon usitnjavanja mesa ispekli i mesnu roladu.

Evo njihovog recepta:

Namirnice:

1 kg usitnjenog mesa

1 jaje

2 kriške staroga kruha

1 glavica luka

1 češnjak

1 žlica Vegete

1 mala žlica papra

1 mala žlica crvene paprike

pola žlice soli

1 žlica peršinovog lista

100 g sira i salame (ili 4 kuhana jaja)

1 žlica masti za pečenje

 

Priprema:

Usitnjeno meso najbolje je ako je miješano od svinjetine i govedine. U njega dodajte jaje, začine i prethodno nakvašen i ocijeđen stari kruh. Umijesite mesno tijesto i u limu na papiru za pečenje oblikujte roladu tako da u nju stavite izrezan sir i salamu, ili  kuhana jaja u nizu. Tako dobivenu roladu, omotanu papirom, stavite na lim i pecite u pećnici 30 minuta na 180ºC. S mesne rolade maknite papir i pecite još 20 minuta uz dodatak krumpira ili drugog povrća.

 

 

Skip to content