Tjestenina kao slatko ili slano


Tjestenina je skupni naziv za proizvode dobivene od rezanog ili oblikovanog tijesta. Osnovna je sirovina brašno od žitarica uz dodatak vode. Kao dodatak može biti i jaje ili neki drugi aditiv. Tjestenina ime dobiva po obliku i po upotrijebljenim sirovinama. Jede se u svim kuhinjama svijeta u domaćinstvu, u ugostiteljstvu, jedu je i vegetarijanci i vegani, a posebnost je u jednostavnom gotovljenju.

Učenici 3. razreda, zanimanja agroturistički tehničari, na praktičnoj su nastavi u kuharskom praktikumu sami oblikovali na stroju za tjesteninu pužiće od pšeničnog brašna uz dodatak malo vode. Kao ponudu u agroturizmu, predložili su kuhanu tjesteninu u slatko  s usitnjenim orasima ili u slano s povrćem na veganski način.

Povrće na veganski način

(za četiri osobe)

Namirnice:

žlica ulja, glavica luka, 250 g šampinjona, 2 mrkve, 100 g kelja pupčara, peršinov list, bosiljak, sol, papar, bijeli luk, Vegeta i žlica brašna

Priprema:

Na ulju i luku pržiti nekoliko minuta izrezane šampinjone te dodati naribanu mrkvu i uz dodatak vode pirjati još 10 minuta. Začini i na kraju ugustiti sa žlicom brašna razmućenom u vodi.

Povrće servirati na tjesteninu kuhanu u slanoj vodi. Ukrasiti kuhanim keljom.

Zamjes

Strojno oblikovanje pužića

Pužići

Skip to content