Sudjelovali smo u međupredmetnom projektu OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Đakova

Učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Đakova u školskoj godini 2019./2020. sudjeluju u nekoliko projekata u sklopu eTwinninga, jedne od aktivnosti Erasmus+ programa  kojoj je cilj međusobna suradnja nastavnika i učenika kroz različite oblike usavršavanja i rad na zajedničkim temama.

Jedan je od projekata i godišnji međupredmetni projekt “Boje, mirisi, okusi i zvukovi mog zavičaja”.

Profesorica Maja Breulj s pekarima 2 D/M/P razreda organizirala je dvije radionice za učenike drugog razreda Goranove škole s ciljem realizacije međupredmetnog projekta “Boje, mirisi, okusi i zvukovi mog zavičaja”.

Prva radionica održana je početkom studenog 2019. godine za učenike 2.a i 2.b razreda koji su sa svojim učiteljicama Zdenkom Perić i Anđelkom Blažević došli u naš pekarski praktikum i zajedno s pekarima drugog razreda izrađivali peciva. Pokazali smo im različite vrste žitarica od kojih se proizvodi brašno koje je potrebno za izradu različitih vrsta kruha i peciva, te izradili za njih kvasno tijesto u mjesilici. Učenici su dobili tijesto od kojeg su izrađivali peciva koja smo na kraju ispekli i degustirali. Zajednički smo pratili kako tijesto tijekom pečenja mijenja boju i oblik, a osim toga učenici su osjetili i specifični miris peciva tijekom pečenja.

Druga radionica održana je 06. veljače 2020. godine, također u pekarskom praktikumu naše škole. Tema radionice i predavanja bila je „Jabuka-kraljica voća“. Učenicima 2.a i 2.b razreda profesorica Breulj održala je kratko predavanje pomoću PowerPoint prezentacije o vrstama jabuka koje se međusobno razlikuju po veličini, boji, mirisu i okusu, upoznala ih je s građom jabuke, objasnila gdje se sve jabuke upotrebljavaju i što se od jabuka može proizvesti (kolači, torte, slani umaci, sokovi, marmelade), te im je objasnila zašto je zdravo jesti jabuke ili čips od jabuka svakodnevno.

Učenici su dobili praktični zadatak: oguliti jabuke, narezati ih na kriške ili spiralno pomoću različitih alata, te poslije ukrasiti bijelom i tamnom čokoladom. Pokazali smo im kako se može izraditi labud od jabuke, što ih je posebno oduševilo. Učenici su zatim ukrašavali kolače koje su ispekli naši pekari druge godine Marija Nikolić-Kovačić i Matej Bugarin i na kraju ih degustirali. Razgovarali smo o bojama jabuka, mirisima koji su se širili pekarskim praktikumom i okusima koje su osjetili degustirajući jabuke i proizvode od jabuka.

Razgovarali smo s učenicima i što napraviti s otpadom koji je ostao na kraju radionice (trule jabuke, peteljke, koštice i kora), te je dogovoreno da se on odnese u kompost naše Škole, budući je to bio otpad i na taj način utjecali smo na razvoj ekološke svijesti kod učenika.

Bila je ovo lijepa i edukativna suradnja dviju škola koja će se nastaviti i iduće školske godine.

 

 

 

Skip to content